JOAQUIM FORN, tinent d'alcalde de Seguretat i Règim Interior "La llei diu claríssimament que es reobre un cas si hi ha noves proves, si sobrevenen noves proves. No sóc jo qui ho ha de jutjar. Nosaltres creiem que amb el documental es poden obrir aquestes noves proves (...) Es parla d'una persona en la qual s'hi ha pogut tenir accés, que es coneix, que s'està pensant intervenir. Jo crec que això és un fet important i que no és irrellevant. (...) Jo dic que nosaltres estem disposats a mirar-ho tot. És lògic. Quan dic que hi ha transparència absoluta vol dir que jo també revisaré coses sentenciades, jutjades i amb sentència ferma. Estic disposat a mirar-ho tot."

L’Ajuntament ha portat el documental ‘Ciutat morta’ a la fiscalia perquè actuï si es presenten proves noves. El primer tinent d’alcalde, Joaquim Forn, ha afegit que el consistori no té “cap inconvenient” que es reobri el cas del 4-F “si hi ha nous indicis”. El govern municipal ha presentat aquest escrit a la Fiscalia de Barcelona en què demana que “adopti les iniciatives més apropiades en Dret per esclarir aquests fets nous” i en “faci la valoració jurídica adient”. Forn ha dit que l’Ajuntament “no té res a amagar” i que no defugirà “cap responsabilitat”.

En aquest sentit, el primer tinent d’alcalde també ha anunciat que s’obrirà una investigació interna. L’Ajuntament vol revisar els fets, que es remunten a 2006, al carrer de Sant Pere Més Baix, quan un agent de la Guàrdia Urbana va resultar ferit greu durant una actuació contra una festa en un local okupat. Els fets van ser jutjats i cinc joves van acabar a la presó, segons el documental, perquè la policia va falsificar proves. El mateix Forn, responsable municipal en matèria de Seguretat, ha dit que vol revisar-ho “tot”, tant la informació de què disposa l’Ajuntament en referència a aquest cas com la sentència judicial.

Per Forn, però, és molt rellevant la part del documental en què es parla “d’un possible testimoni que desdiria tota la versió oficial”. Ha volgut defensar, però, “la gran feina que fan cada dia els agents de la Guàrdia Urbana” i ha dit que el govern de Trias no entrarà en el “joc de les desqualificacions”. Considera que la “millor defensa” del cos de la Policia Municipal és “posar transparència màxima”.

Condecoracions i jubilació dels agents de la Guàrdia Urbana

L’Ajuntament, ha afegit, no pensa revisar la condecoració que va rebre l’excap d’Informació de la Guàrdia Urbana Víctor Gibanel, que és qui va posar la denúncia perquè no s’emetés el documental dissabte a la nit a la Televisió de Catalunya, del qual finalment el jutge va ordenar eliminar cinc minuts. Forn ha explicat que Gibanel va obtenir la medalla pels  25 anys de servei a la Guàrdia Urbana i ha remarcat que es tracta d’un sistema molt clar i regulat, i que les condecoracions s’aproven al plenari de l’Ajuntament de Barcelona.

Pel que fa a la jubilació de dos agents de la Guàrdia Urbana per incapacitat laboral, Joaquim Forn ha volgut deixar clar que “l’Ajuntament no està pagant les pensions dels agents”, sinó que les paga l’Institut Nacional de la Seguretat Social. Forn ha afegit que els agents, de 34 i 38 anys, “han seguit tot el procediment que se segueix perquè es tramiti una incapacitat”, un procés que fa un tribunal mèdic, l’Institut Català d’Avaluacions Mèdiques.