Són imatges que recullen un moment històric de Documenta, el buidatge de l'antic local a tocar de la Rambla. Formen part del documental 'Crònica d'un renaixament', que retrata tot el procés de micromecenatge, el trasllat i la refundació del negoci. La idea va sorgir de la Núria Vidal, crítica de cinema, però sobretot en aquest cas, clienta de la emblemàtica llibreria. NÚRIA VIDAL, directora i guionista del documental "És una memòria d'un moment històric de canvi de la ciutat. Les ciutats canvien, però la gent continua, la gent viu i la gent tira endavant. Jo crec que és un documental molt positiu, molt feliç, no és gens nostàlgic." Tampoc no són nostàlgiques les paraules del Josep Cots, fundador de Documenta, i per tant, coprotagonista dels 40 anys d'història de la llibreria. Amb edat de jubilar-se va declinar tancar el negoci després que pugés el preu del lloguer i iniciar una nova aventura acompanyat per l'Eric del Arco. JOSEP COTS, fundador de Documenta "No hi renuncio. Aquí hem posat les fotografies de la llibreria antiga, perquè venim d'allà i sabem d'on venim. Però la llibreria la fa la gent que hi ve i els llibres que hi ha. I això segueix igual." La nova Documenta va inaugurar-se oficialment al juliol. La campanya de micromecenatge els va permetre assolir el finançament necessari però també va tenir força repercussió mediàtica. No obstant això, queda molt camí per fer. ÈRIC DEL ARCO, soci de Documenta "Cada dia entra algú i diu: 'Ah, sou aquí? Em pensava que havíeu tancat'. Els mitjans i les xarxes socials arriben molt, però la humanitat és molt gran." El documental de la Núria Vidal va néixer per ser la memòria visual de l'antic espai, però com ha passat amb Documenta, al final els llibres han tornat a les prestatgeries.

Josep Cots va obrir la llibreria Documenta l’any 1975 al número 4 del carrer del Cardenal Casañas. L’espai es va anar especialitzant en novel·la, poesia, art, antropologia, filosofia… però durant la Transició sobretot es va convertir en un centre de pensament lliure a tocar de la Rambla. Després de molts anys d’anar-se reinventant, ara l’apujada del lloguer havia posat en risc la continuïtat del projecte. A més, Cots té edat per jubilar-se. Però, gràcies al micromecenatge i al seu nou soci Eric del Arco, Documenta s’ha refundat i ha iniciat una nova etapa al carrer de Pau Claris.

El documental de Núria Vidal resumeix la nova aventura de Documenta després de quatre dècades d’història al barri Gòtic. Els protagonistes hi apareixen recordant tot el que van viure al local de Cardenal Casañas i també enduent-se els llibres cap al nou espai de la Dreta de l’Eixample. “Jo crec que és un documental molt positiu, molt feliç, no és gens nostàlgic”, adverteix Vidal.

Tampoc no són nostàlgiques les paraules del Josep Cots, fundador de Documenta, i per tant, coprotagonista d’aquests 40 anys d’història. No hi renuncia pas i, per això, a la nova llibreria hi ha penjades bones fotografies de l’antiga. “Sabem d’on venim, però la llibreria la fa la gent que hi ve i els llibres que hi ha. I això continua igual”, explica satisfet el vell llibreter.

Divendres, Documenta va organitzar una festa amb els seus clients per celebrar aquests 40 anys d’història i agrair-los la fidelitat durant tot aquest temps. A més dels “discursets”, en Pol López va interpretar un petit monòleg de Shakespeare. Als creadors de Documenta sempre els han agradat els clàssics. Després s’hi va projectar la ‘Crònica d’un renaixement’.