Barcelona ha donat una empenta a la futura Hisenda catalana. La ciutat s'ha sumat avui a la xarxa Tributs de Catalunya, un embrió d'aquesta hisenda pròpia creada l'any passat amb un acord entre la Generalitat i les quatre diputacions. Amb el conveni que s'ha signat, l'Ajuntament integra en aquesta xarxa l'oficina d'atenció ciutadana de la plaça de Sant Miquel i la seu central de l'Institut Municipal d'Hisenda. Aquestes dues oficines i les altres que ja en formen part actuaran com una finetreta única, en la qual ciutadans i empreses podran fer tràmits sobre impostos municipals i els que gestionen la Generalitat. Un acord que vol reforçar una estructura d'estat, la tributària, fins ara la menys avançada. XAVIER TRIAS, alcalde de Barcelona "Aquest és un primer pas per arribar a gestionar la totalitat dels tributs de la nostra ciutat i el nostre país. Catalunya necessita les mateixes eines que tenen les nacions de ple dret." Pel president Artur Mas, el conveni d'avui és una prova que el govern català vol tirar endavant el procés de transició nacional. Mas ha aprofitat l'acte per reclamar a Esquerra que faciliti l'acord per poder avançar les eleccions al Parlament. ARTUR MAS, president de la Generalitat "El govern de Catalunya constantment arriba a acords amb molta gent, avui amb l'Ajuntament de Barcelona. Insisteixo que per arribar a acords cal un element de flexibilitat per trobar el punt comú que permeti avançar." Mas ha dit que hi ha diverses propostes sobre la taula per poder arribar a una entesa. Si hi ha eleccions anticipades o no, ho decidirà com a molt tard la setmana que ve.

L’alcalde, Xavier Trias, ha signat aquest migdia un conveni amb l’Agència Tributària de Catalunya per incorporar el consistori a la xarxa Tributs de Catalunya. A la signatura també hi han assistit el president de la Generalitat, Artur Mas, i el conseller d’Economia, Andreu Mas-Colell. La firma d’aquest acord suposa l’adhesió de Barcelona al nou sistema integrat d’oficines d’atenció al contribuent que s’està desplegant al territori català des de l’any passat, en el qual participen la Generalitat i les quatre diputacions catalanes.

L’objectiu de Tributs de Catalunya és convertir-se en una finestreta única des de la qual els contribuents puguin realitzar tràmits tant d’àmbit local com els gestionats per l’Agència Tributària de Catalunya. A Barcelona, la signatura suposarà que dues oficines s’incorporaran a la xarxa. Es tracta de la seu de l’Institut Municipal d’Hisenda, a l’avinguda del Litoral, i de l’Oficina d’Atenció Ciutadana de la plaça de Sant  Miquel. Amb aquests ja hi haurà 30 locals de gestió tributària repartits per tot Catalunya.

La rúbrica entre l’Ajuntament i l’Agència Tributària també permet que pugui emprendre accions contra els contribuents que no hagin pagat voluntàriament els deutes amb el consistori. A més, es vol promoure l’intercanvi d’informació per lluitar contra el frau fiscal i també les dades que permetin regularitzar la situació dels establiments turístics irregulars o il·legals.

L’Ajuntament ja va aprovar en el plenari del 28 de març de l’any passat una proposició d’Unitat per Barcelona perquè les oficines de recaptació municipal s’integressin a la xarxa de l’Agència Tributària catalana, embrió de la Hisenda pròpia de Catalunya. Hi van votar a favor tots els grups municipals, excepte el PSC, que es va abstenir i el PP, que hi va votar en contra.