A poc a poc les reivindicacions veïnals van quedant enrere. Com a molt tard aquest setembre, l'Eixample recuperarà més de 4.000 metres quadrats d'aquest solar de Germanetes. I ho farà així, guanyant un gran espai verd amb pistes esportives, espai infantil i taules de pícnic. A més, connectarà amb l'interior d'illa dels Jardins d'Emma, ara separats per aquest mur, i també amb aquest altre espai, on s'ha de construir un casal de gent gran. Tota aquesta actuació es fa ja pensant en el futur, en el nou institut que guanya el districte, que anirà construït en aquest mateix solar i que estarà operatiu el curs 2016/2017. Mentrestant, aquest nou equipament començarà a funcionar el setembre de manera provisional. I ho farà ben a la vora, en aquest terreny del carrer del Consell de Cent amb Calàbria, que a partir del setembre arrencarà, de moment, amb una oferta de 60 places per a 1r d'ESO. GERARD ARDANUY, regidor de l'Eixample "Serà un institut amb tres línies d'ESO i dues de Batxillerat, i donarà servei públic a l'Esquerra de l'Eixample i a Sant Antoni fonamentalment." Just al costat del futur institut, en aquest terreny adjacent, s'hi construirà també una nova escola bressol que entrarà en funcionament el setembre de 2016. Mentrestant, com a mínim durant els propers dos anys, l'hort urbà del pla Buits autogestionat per veïns del districte seguirà en funcionament.

Recuperar el solar de 4.500 metres quadrats de les Germanetes és un projecte que des de fa temps els veïns de la zona reivindiquen. Per això l’Ajuntament està treballant en un projecte de reurbanització provisional amb el qual es vol crear un gran espai de lleure i i convertir-lo en un nou pulmó de l’Esquerra de l’Eixample.

El pla preveu millorar l’accessibilitat, introduir-hi molta vegetació i construir una nova  zona de lleure amb pistes esportives, petanques, zona infantil, rocòdrom, un mur amb miralls, taules de tennis, zona de pícnic i un espai central polivalent. També es preveu enderrocar el mur que separa el solar de les Germanetes i els Jardins d’Emma, per crear així un espai més ampli. A més, es crearà un nou eix de pas per a vianants que unirà els carrers de Viladomat i del Comte Borrell. Tot plegat, amb un pressupost de 500.000 euros.

L’Institut Viladomat, una llarga reivindicació

Segons el regidor de l’Eixample, Gerard Ardanuy, l’adequació provisional del solar de les Germanetes serà “altament reutilitzable” quan es comenci a construir-hi l’Institut Viladomat, el nou equipament projectat en aquest espai, que tindrà tres línies d’ESO i dues de batxillerat.

De moment, el curs vinent arrencarà l’activitat amb una oferta limitada de 60 places per a primer d’ESO en uns barracons que se situaran al carrer del Consell de Cent amb Calàbria, on ara hi ha un solar buit. La idea és que a partir del setembre aquests alumnes puguin utilitzar les noves instal·lacions del solar de Germanetes per fer-hi activitat esportiva mentre no es construeix l’edifici definitiu, que ha d’estar llest per al curs 2016/2017.