Una de les estafes més recurrents detectades pels cossos de seguretat en aquests temps de necessitat són les falses ofertes de feina, en què cal trucar a un número de telèfon de tarificació addicional o pagar un curs previ. Per exemple, es va desarticular un frau massiu amb un número “premium” vinculat a un fals càsting de la sèrie televisiva ‘Juego de Tronos’.

Hi ha falsos anuncis de particulars que ofereixen un producte inexistent en una web de compravenda i demanen que la víctima avanci els diners de les despeses de transferència. També són freqüents els anuncis que lloguen propietats que no existeixen a preus molt bons. Els estafadors sempre demanen el pagament per avançat, sense ensenyar l’immoble, amb l’excusa que el propietari està fora del país. Aquesta estafa també es fa amb la venda de cotxes i motos que tenen un preu aparentment molt baix.

Les autoritats continuen alertant de la pràctica anomenada “phishing”. Aquesta tècnica consisteix a fer-se passar per una entitat que demana les claus d’accés a les entitats bancàries, de la targeta de crèdit o del correu electrònic. Un cop tenen les claus, poden fer càrrecs fraudulents en el saldo de la víctima.

Per tot això, la Policia Nacional recomana ser prudent i desconfiar de qualsevol oferta massa temptadora anunciada per Internet. No fer cas a premis de sortejos en els quals no s’ha participat o que no provinguin de pàgines oficials. També és important tenir l’equip informàtic, telèfon intel·ligent o tauleta protegits i amb el sistema operatiu actualitzat.