Diumenge de la campanya de Nadal, entre Sant Esteve i Cap d’Any, amb botigues tancades. El calendari de festius oberts aquest any a Barcelona va primar els caps de setmana amb més turistes a la ciutat, dins de l’època estival, i es va equivocar, segons han valorat els comerciants. L’any vinent tornaran a obrir tots els caps de setmana de desembre, però enguany només ho podien fer el passat, el dia 21. Diumenge 14 i avui no són festius d’obertura autoritzada a Barcelona segons la legislació catalana i el calendari aprovat per l’Ajuntament d’acord amb els representants del sector. El PP va fer un últim intent al darrer ple municipal perquè avui es pogués obrir, però la resta de grups municipals van entendre que la proposta no s’ajustava a la llei.

La vigència de la llei catalana està en qüestió perquè el Govern espanyol hi ha recorregut en contra davant del Tribunal Constitucional, que l’ha suspès cautelarment. Però el sector del comerç ha decidit, en general, respectar-la. L’excepció és la cadena de botigues de roba Desigual, que fa dues setmanes va aixecar les persianes i avui ho ha tornat a fer. En principi s’acullen a la llei espanyola, que sí que permetria obrir avui, però només establiments independents de fins a 300 metres quadrats. La majoria dels de Desigual són més grans, així que la Generalitat ja els va obrir un expedient per obrir diumenge 14 en què incomplien fins i tot la llei espanyola. Les multes són de 3.000 euros per botiga, però o no pensen pagar-les o bé ja els surt a compte: Desigual ha tornat a obrir les seves botigues del centre de la ciutat, com la del carrer dels Arcs o la del carrer de Cucurulla. També la del passeig del Mare Nostrum, a la Barceloneta, però no la de la plaça de Catalunya.

Segons el secretari general de la Confederació de Comerç de Catalunya, Miquel Àngel Fraile, es tracta d’una situació incòmoda, perquè Desigual és una companyia catalana que gaudeix de moltes ajudes per part de la Generalitat. Per això Fraile creu que la sanció a la firma hauria de tenir un component moral.

Fa dues setmanes, l’Ajuntament de Barcelona també va advertir altres comerços que estaven incomplint la llei catalana d’horaris comercials obrint un diumenge que no estava autoritzat. Però el consistori els no va imposar sancions, ja que va entendre que els botiguers s’estaven acollint a la legislació espanyola. Avui també hi ha hagut botigues obertes a l’avinguda del Portal de l’Àngel, com ara la botiga de bosses Misako i les sabateries Scala Dei, Foot Locker i Mar Bessas. Agents de la Guàrdia Urbana han entrat en algunes d’elles.

Mentre que la legislació catalana situa en 72 hores setmanals el temps màxim d’obertura dels comerços, la llei espanyola l’amplia fins a les 90. Diferències com aquestes entre les normatives i la pugna de competències entre Generalitat i Estat per regular els horaris comercials deixen un buit que algunes botigues aprofiten per obrir en diumenges no autoritzats. A més, la regulació especial de Barcelona i altres municipis com a zones turístiques, on els horaris comercials són més amplis, fa que alguns dies hi hagi barris veïns on les botigues obren o tanquen en funció del municipi al qual pertanyen. La Fundació Barcelona Comerç ha demanat en repetides ocasions que la regulació del calendari comercial es faci a escala metropolitana, per evitar que passi això.