Falta mitja hora perquè comenci el concert de Sant Esteve i els cantaires de l'Orfeó Català agafen el to. Aprofiten per repassar alguns dels passatges del recital. I de l'assaig, a l'escenari. Després de celebrar l'any passat els 100 anys del concert de Sant Esteve, l'Orfeó Català ha volgut commemorar dos aniversaris, els 100 anys de l'inici de la Primera Guerra Mundial i els 300 de 1714. Dos moments de guerra recordats a través d'un cant a la pau. I a més de cantar, entre cançó i cançó l'actriu Montse Guallar va recitar alguns poemes d'autors que van escriure durant la Gran Guerra, que descriuen el dolor però que també parlen de l'esperança de la pau. El concert és una cita obligada per a moltes famílies després del dinar de Sant Esteve, alguns però era la primera vegada que hi anaven. "Es una tradició de Catalunya molt arrelada i en els temps que estem visquent doncs ens feia il·lusió per primera vegada venir cap aquí." D'altres repeteixen tot i venir de lluny. "Nosaltres venim de Girona, vam venir l'any passat i ens va agradar molt i hem decidit tornar aquest any." I també hi havia els més fidels al concert, que se senten com a casa. "El fet, el què lluitem, el què volem, el que fem, tot per mi tot, aquí és a casa nostra." Hi van sonar peces de Bach, Schoenberg o Lluís Millet, i algunes peces nadalenques més populars que l'Orfeó, com ja és habitual, va compartir amb el públic.

A més del tradicional contingut nadalenc, l’Orfeó Català ha aprofitat per fer un cant a la pau en el concert de Sant Esteve d’aquest 2014. Ho han fet aprofitant que fa 100 anys de l’inici de la Primera Guerra Mundial i 300 del 1714. Dos episodis foscos de la història que s’han contrarestat recordant alguns poemes d’escriptors que van viure la Gran Guerra, i que van relatar el dolor però també l’esperança de viure en pau.

A més dels poemes, també s’han interpretat tres peces que parlen de la pau. ‘Friede auf Erden’ (Pau a la terra), d”Arnold Schönberg; ‘Da pacem Domino’, d’Arvo Pärt, i un fragment de ‘Dona nobis pacem’ de J. S. Bach. També s’hi han interpretat peces d’altres cultures, com una cançó esquimal.

Com cada any, ja en fa 101, no hi han faltat grans temes nadalencs com la ‘Santa nit’, ‘El pobre alegre’, la ‘Cançó del bon dimoni’, ‘El noi de la mare’ o ‘Les dotze van tocant’.

Han culminat el concert de Sant Esteve l’actuació dels Castellers de Vilafranca i la interpretació d’‘El cant de la senyera’. Els castellers han aixecat quatre pilars de quatre (p4) amb estelades, que alhora han cobert bona part de la tribuna i de l’auditori. El públic, a més de les banderes, ha començat a cridar “independència” tan bon punt s’ha acabat ‘El cant de la senyera’.