Quan la direcció de l'alberg Inout va iniciar una campanya de crowdfunding l'estiu passat, poc es devia pensar que acabaria amb un donatiu tan inesperat. L'autor ha estat un empresari anònim dels Estats Units que en un viatge per Europa va conèixer la delicada situació del projecte, i va decidir posar-hi remei. Ha donat 60.000 euros, que sumats als 70.000 aconseguits en petits donatius, han posat al dia els comptes. MARÍA JOSÉ PUJOL, directora general de l'Inout Hostel "No és per fer inversió, sinó per sortir endavant en la feina del dia a dia. La caiguda de les subvencions de les institucions i la baixada de la facturació ens havia deixat molt tocats." Situat al mig del Parc Natural de Collserola, l'alberg InOut és un projecte social únic a Europa, amb un 99% de treballadors amb alguna discapacitat, sobretot intel·lectual. Ells s'encarreguen d'atendre la recepció, les habitacions i el restaurant. ANA SAN MILLÁN, cambrera "Jo normalment faig de cambrera, estic a la cuina, o també serveixo al bufet." Després de l'èxit de la campanya de donatius, l'alberg ha posat a la venda calendaris solidaris per a 2015 a un preu de 10 euros.

No el coneixen personalment, de fet no l’han vist mai. Només han parlat amb ell per telèfon i únicament saben que viu als Estats Units. Els responsables de l’Inout no tenen més dades d’aquest mecenes anònim que els ha donat 60.000 euros per poder garantir la continuïtat del projecte. Ara fa mig any, al juny, l’hostal ubicat en plena serra de Collserola i en què el 99% dels treballadors són discapacitats, va impulsar una campanya de micromecenatge. Vivien un moment econòmic delicat i necessitaven 125.000 euros per poder tirar endavant.

El mecenes va conèixer els problemes econòmics de l’Inout mentre feia un creuer. Va veure la notícia per televisió i va decidir localitzar als responsables. La gerent de l’hostal i fundadora del projecte, María José Pujol, recorda que li va trucar, li va preguntar què necessitava i, un cop va saber que es tractava de 60.000 euros, li va dir que no es preocupés més perquè “tot estava arreglat”. La María José explica que es tracta d’un home que acostuma a donar en total 600.000 euros anuals en petits projectes com és el cas de l’hostal de Sarrià, però que no saben si continuarà col·laborant amb ells o no.

La campanya de micromecenatge recull 78.000 euros

El donatiu d’aquest mecenes, però, no és l’únic que ha rebut l’Inout. De fet, gràcies a la campanya de micromecenatge, que encara continua funcionant, s’han recollit 78.000 euros de “donacions heroiques”, com les anomena la gerent de l’hostal. La María José en recalca el valor perquè, sovint, són petites donacions, com els 10 euros que va donar una dona que estava a l’atur. A banda de les donacions, l’Inout també han vist com els últims mesos han augmentat els clients del restaurant. “Ara estem creixent contínuament”, explica la gerent, que assegura que aquesta també “és una altra manera d’ajudar”.

Les dificultats econòmiques de l’Inout, però, encara no s’han acabat, tot i aquests donatius. Els responsables recorden que els continuen afectant els retards ens els pagaments de la Generalitat. Un fet que s’afegeix al descens en les donacions que fins ara feien les empreses.