El motiu principal de les estacions és perquè l’eix de la Terra està inclinat 23,45 graus respecte de la vertical. Aquesta inclinació implica que la Terra, en el seu trajecte anual al voltant del sol, quedi més o menys exposada als raigs solars. Durant l’hivern boreal (el nostre) és l’hemisferi sud el que queda encarat al Sol (allà és l’estiu). A l’estiu passa justament a la inversa, és l’hemisferi nord el que queda més exposat al Sol. El dia que entra la primavera o la tardor (equinocci de primavera o de tardor) és el moment en el qual els raigs solars arriben directament a l’equador, és a dir, de forma perpendicular, fent un angle de 90 graus a aquesta latitud.

Aquest dilluns, dia del solstici d’hivern, els raigs solars arribaran perpendiculars al tròpic de Capricorn (situat a 23 graus de latitud sud). Allà, per tant, el sol es trobarà a una altura de 90 graus respecte de l’horitzó, però a Barcelona estarà molt més baix respecte de l’horitzó i farà un angle de tan sols 25 graus. Aquesta inclinació dels raigs implicarà, d’altra banda, que l’energia solar quedi repartida en una superfície relativament gran, motiu pel qual aquest dilluns serà el dia que el sol “pot escalfar” menys de tot l’any.

Al solstici d’estiu, per contra, l’hemisferi nord està orientat cap al sol. Els raigs solars arriben directament al tròpic de Càncer, situat a 23 graus de latitud nord, on ho fan amb un angle de 90 graus. A Barcelona aquell dia el sol es troba també força alt en l’horitzó i fa un angle de 72 graus respecte d’aquest. Com que els raigs arriben molt més verticals a la superfície impliquen que la seva energia quedi repartida en una supefície molt menor i que, per tant, el sol escalfi molt més per unitat d’àrea que no pas a l’hivern. El dia del solstici d’estiu, en definitiva, és el dia en el qual ens podem arribar a cremar més la pell a causa del sol.

A la nostra ciutat aquest dilluns tindrem exactament 9 hores i 11 minuts de llum solar, període comprès entre la sortida del sol, a les 8 i 14 minuts, i la posta, prevista per a les 17 i 25 minuts. A partir de dimarts el dia començarà a allargar-se de forma neta, per bé que el dia es continuarà escurçant lleugerament al moment de la sortida del sol fins a principis de gener.

Cal afegir, finalment, que enguany l’hivern arriba en un context anticiclònic que implicarà encara unes quantes jornades de bonança tèrmica als migdies a la nostra ciutat, amb temperatures màximes superiors als 15ºC. A partir de dimecres, però sobretot a les acaballes de la setmana, el mercuri tendirà a anar-se normalitzant de forma gradual, tot i que l’hivern “amb majúscules” encara trigarà a arribar.