De Veí a Veí és una organització de proximitat que ajuda els veïns. “Tots podem conèixer un veí que es troba amb dificultats”, explica Vicenç Gasca, president de Sant Antoni Comerç. Així doncs, un any més l’ONG recull aliments i productes de neteja durant l’Escudella Solidària per a les famílies més necessitades.

En les primeres edicions només podien participar en el dinar solidari aquelles persones que lliuraven aliments a l’organització. Però, des de l’última edició, s’ha decidit obrir l’activitat a tothom. “No podem privar a ningú d’un àpat“, explica Mercè Baradica, una voluntària de l’ONG.

La novetat aquest any ha estat la recollida d’aliments en cinc supermercats Suma i dos Consum. Els voluntaris situats a la sortida d’aquests supermercats hi han anat recollint durant tot el matí els aliments que els clients hi compraven i donaven. “Hi ha un cotxe que va fent voltes pels supermercats recollint els aliments. Els descarreguem aquí i els ordenem en capses”, explica Mercè Barandica.

Un veí del barri, Dani Cano, ha conegut la iniciativa quan ha anat a fer la compra diària: “Si nosaltres podem ajudar, significa que de moment estem bé i, per tant, el dia que ens faci falta ens agradarà que també ens ajudin”.

ONG de proximitat

L’ONG va néixer de la necessitat d’organitzar d’una manera més coordinada la recollida d’aliments. L’Associació de Comerç de Sant Antoni recol·lectava productes i els traslladava a la seu del Banc d’Aliments. Des d’allà es redistribuïen a fundacions del Raval i Sant Antoni.

Aquestes ho repartien per diferents esglésies i finalment s’entregaven a les famílies. Des de 2011, De Veí a Veí s’encarrega de dur a terme tot el procediment: recollir els productes i distribuir-los a les famílies que els necessiten.

“Un dels èxits que tenim és que els mateixos veïns saben que el que es dóna es queda al barri”, explica Rafael Martínez, un dels fundadors de l’ONG. Durant aquesta edició de l’Escudella Solidària, s’espera que se superin els 3.000 quilos d’aliments i productes de neteja recollits l’any passat.