Era l'última i, de fet, l'única oportunitat per visitar els jardins de la casa de Múñoz Ramonet. Fins ara han estat tancats al públic, i ho continuaran estant a partir de demà per reformes. Se'n millorarà el paviment, l'enllumenat, l'arbrat i també l'accessibilitat. A l'estiu, els jardins s'obriran de manera permanent a la ciutadania. "Los jardines fantásticos, me esperaba menos." "Nosaltres que hem viscut durant 31 anys aquí al carrer l'Avenir, hem dit saps què, em faria il·lusió visitar-ho." "Estara bé que fessin una biblioteca o un equipament públic." El disseny original d'aquest jardí és de l'arquitecte Jean-Claude Nicolas Forestier. Als anys 50, el dissenyador de jardins Joan Mirambell va reformar-lo, i ara, ben poca cosa queda del disseny original. La reforma que en farà l'Ajuntament mantindrà l'essència de Mirambell. A més, es convertirà en el primer jardí ideat per aquest dissenyador que s'incorpora al catàleg de la ciutat. Però més enllà dels exteriors, molts visitants també es preguntaven quan es podrà visitar la casa per dins. De fet, aquest serà el proper pas. L'adequació de l'edifici i la torre contigua per a usos ciutadans serà una tasca que l'Ajuntament abordarà a partir de l'estiu. XAVIER TRIAS, alcalde de Barcelona "Hem de buscar la manera en els pressupostos de l'any que ve i els propers com ho fem per rehabilitar-les i posar-les al servei dels ciutadans d'acord amb el que decideixi el districte." Per tirar-ho endavant, però, primer caldrà resoldre el litigi penal que encara es manté obert amb les filles de Muñoz Ramonet perquè el consistori recuperi totes les peces que falten del llegat de l'empresari.

La finalitat de la reforma és poder obrir els jardins al públic de forma permanent. El mes de novembre ja es van fer algunes visites guiades a la casa i al jardí obertes només als veïns del barri de Sant Gervasi – Galvany, i entre el 12 i el 16 de desembre qualsevol barceloní s’ha pogut inscriure a la visita d’aquest dimecres des del web de Barcelona Cultura.

La casa, d’estil noucentista, va ser encarregada per Ferran Fabra i Puig, marquès d’Alella i alcalde de Barcelona entre 1922 i 1923. El 1945 la casa va ser comprada per Julio Muñoz Ramonet a les nétes de Fabra i Puig. El litigi entre l’Ajuntament i les filles de Muñoz Ramonet pel llegat de l’empresari continua obert, i aquesta setmana s’ha sabut que Hisenda reclama quatre milions a una d’elles.

El futur de la casa, deixada en herència a l’Ajuntament després de la mort de Muñoz Ramonet, és encara incert. Els veïns han demanat que es destini a fer-hi equipaments per al barri, com una biblioteca o un casal de gent gran. De moment, la reforma del jardí que es posarà en marxa aquest dijous està previst que s’allargui entre sis i set mesos, i ha de permetre que els barcelonins puguin visitar-lo a partir de l’estiu de 2015.