El 38,6% de les empreses catalanes apliquen l’horari europeu. Concretament, el 13% l’ha implantat a tota la plantilla inclosa la direcció i el 26% restant ho ha fet parcialment. El sector en què té més acollida és la indústria, el 56,6% de les companyies l’han adoptat. En canvi, aquest horari troba més dificultats en el comerç i l’hostaleria. Pel que fa a la mida, les empreses de més de 50 treballadors són les que ja conviuen amb el model europeu en major proporció, el 44,7%. A l’altra cara de la moneda hi ha les micorempreses, només el 28,8% aplica l’horari.

Del 61% de les empreses on no s’ha establert l’horari laboral europeu, la meitat l’aplicaria sempre que vingués acompanyat de canvis en la societat, com per exemple l’avançament del “prime time” televisiu. El 26,6% de les companyies enquestades reconeixen que caldria un canvi en la cultura de l’empresa i el 20% posa com a condicionant que el nou horari no suposi un increment dels costos laborals.

Un dels arguments a favor de sumar-se a l’horari europeu, entrar a treballar abans de les 9 h, escurçar la pausa per dinar i poder plegar a les 17h, és la conciliació de la vida familiar i laboral. El 55,8% dels empresaris estan totalment d’acord que aquesta mesura beneficiaria directament l’educació dels fills i els resultats escolars. El 52,7% considera que afavoriria la carrera professional de les dones. Entre el 45,7% i el 48,1% de les empreses també afirmen que la reforma horària incrementaria la productivitat, facilitaria els negocis amb empreses europees i possibilitaria el reciclatge i la formació dels treballadors.

Augmenten les mesures de conciliació tot i la crisi

L’estudi realitzat per l’Ajuntament de Barcelona i l’Observatori Dona, Empresa i Economia de la Cambra de Comerç de Barcelona també ha preguntat a 2.975 empreses per les mesures de conciliació que han aplicat durant els darrers anys.

La flexibilitat horària o l’elecció de torn després d’una baixa s’apliquen en el 72% de les empreses. Precisament, aquestes són les mesures que més han incrementat des de 2007, quan l’oferien el 66,4% de les empreses. El 57% de les companyies preveuen la reducció de jornada i el 44%, l’excedència per tenir cura de familiars.