És una imatge recorrent els festius abans de Nadal, però ahir els comerços no tenien permís per obrir. No ho preveia la llei catalana, que aquest any només permet obrir el 6, el 8 i el 21 de desembre, i tampoc no era un festiu autoritzat per l'Ajuntament. Tot i això alguns negocis del centre van decidir apujar la persiana. Vist el desconcert dels compradors, avui els comerciants han demanat revisar els 4 dies festius anuals que són potestat de l'Ajuntament que, ara per ara, es destinen als dies de més afluència de turistes a la ciutat i no al període nadalenc. Per tant, els festius que els comerciants poden obrir són el 30 de març, pel saló Alimentaria, el 18 de maig i el 14 de setembre per l'afluència de creueristes i el 29 de juny, que coincideix amb el Pride Barcelona. Després de l'experiència d'ahir, el sector comercial creu que cal modificar l'acord amb l'Ajuntament. VICENÇ GASCA, president de la Fundació Barcelona Comerç "Amb l'experiència que hi ha hagut veiem que seria més convenient aprofitar part d'aquests dies per Nadal perquè és quan el consumidor d'aquí ve a comprar." Des de l'Ajuntament veuen amb bons ulls que el sector iniciï un període de reflexió. SÒNIA RECASENS, tinenta d'alcalde d'Economia, Empresa i Ocupació "Ara que hem de calendaritzar el 2015 doncs estem en disposició si així ho vol el comerç de tornar a bellugar aquestes dates per tornar-les a ubicar al desembre." El govern municipal no ha multat cap comerç dels que ahir van optar per obrir. Sí que ho ha fet la Generalitat, que ha obert una acta d'inspecció per a la botiga Desigual, que va obrir tot i superar la superfície de 300 metres quadrats. Aquest és el límit permès per la llei espanyola per poder treballar, i també, la picaresca amb què juguen molts comerciants.

“Seria bo fixar com a mínim que s’obri fins a quatre festius abans de Nadal”, ha afirmat Gasca per tal treure el màxim profit a la campanya comercial. Aquest 2014 hi ha fins a 10 dies de festa pactats en què s’ha permès a les botigues aixecar la persiana, sis dels quals són els mateixos per a tothom perquè així ho ha fixat la Generalitat, mentre que els altres quatre són els ajuntaments els que els trien. A la ciutat es van triar els quatre festius en funció de puntes d’arribades de creuers i de màxima afluència de turisme. Gasca ha constatat que “hi va haver pressions d’altres sectors” perquè es triessin aquestes dates en comptes de les més pròximes al Nadal. El diumenge 14 de desembre, la majoria de les botigues de la ciutat van mantenir les persianes abaixades, tot i que alguns comerços no van fer cas del pacte i van obrir.

Un pacte per obrir els mateixos festius

Per tot plegat, la Fundació Barcelona Comerç ha demanat un acord de cara a 2015 perquè els ajuntaments de l’àrea metropolitana es posin d’acord amb els festius que s’ha d’obrir i no generi “desconcert” entre els consumidors, com ha passat aquest diumenge, en què hi havia poblacions on es permetia l’obertura i, en canvi, a Barcelona, no. “Demanem un acord perquè s’obri el 6, el 8, el 13 i el 20 desembre (…). Seria un avantatge per al consumidor”. La tinenta d’alcalde d’Economia, Sònia Recasens, veu amb bons ulls que el sector iniciï un període de reflexió, i s’ha compromès a “tornar a bellugar aquestes dates per tornar-les a ubicar al desembre” de cara a 2015.