La normativa catalana permet obrir fora de l’horari comercial els establiments d’alimentació que no superen els 150 metres quadrats de superfície. La llei estatal, més lliberalitzadora, dóna carta blanca als comerços de fins a 300 metres quadrats. Tot i això, aquest diumenge es van veure persianes aixecades al centre de la ciutat, com la recentment estrenada botiga Desigual de la plaça de Catalunya.

Xoc de normatives

Mentre que la legislació catalana situa en 72 hores setmanals el temps màxim d’obertura dels comerços, la llei espanyola l’amplia fins a les 90. Diferències com aquestes entre les normatives i la pugna de competències entre Generalitat i Estat per regular els horaris comercials deixen un buit que algunes botigues aprofiten per obrir en diumenges no autoritzats. El darrer capítol de l’estira-i-arronsa entre les dues administracions va ser l’admissió a tràmit per part del Tribunal Constitucional d’un recurs del Govern espanyol contra la llei catalana d’horaris comercials.

Per reivindicar el model català, més d’una vintena d’associacions de comericants, sindicats i entitats municipalistes s’han adherit a la Declaració del Comerç Català en Defensa del Model Propi del País. El conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, l’ha entregat aquest dilluns al matí a la presidenta del Parlament, Núria de Gispert. Puig assegura que “mantindrem el combat legal” per defensar la vigència de la normativa catalana. El conseller també ha fet arribar el manifest al ministre d’Economia, Luis de Guindos.