182.000 edificis de Barcelona hauran d'adaptar les antenes per rebre els canals que canviaran de freqüència quan comenci el 2015, però els instal·ladors adverteixen que no hi ha temps per fer tants canvis. Segons les dades publicades avui per la Federació Catalana d'Empresaris Instal·ladors, el 50% dels edificis de la ciutat NO hauran adaptat els seus receptors l'1 de gener. ROMÁN LANTARÓN, president de Feceminte "La situació està més malament del que pensàvem, podem dir que el 50% quedarà per fer." Els canals han de canviar de freqüència per deixar espai al 4G i a les operadores de telefonia mòbil, una mesura que feia dos anys que s'havia d'aplicar però que el govern central no va aprovar fins al juliol. Al setembre es van assignar les noves freqüències per als canals i això va retardar la fabricació dels adaptadors que necessiten les antenes dels edificis. ENRIC FRAILE, Associació Gremi Instal·ladors Catalunya "El problema ha estat la manca de material. Els fabricants no donen l'abast a subministrar en dos mesos i el material arriba amb comptagotes. Amb aquest material les empreses fem el que podem." A finals del mes d'octubre va començar el simulcast, l'emissió simultània dels canals per la freqüència nova i l'antiga, i això va fer que molts ciutadans resintonitzessin el seu televisor. Però aquest sistema acaba d'aquí a 20 dies i si no s'ha adaptat l'antena general de l'edifici, la resintonització no haurà servit de res i no es podran veure alguns canals. Els professionals del sector calculen que haurien necessitat almenys nou mesos per fer tots aquests canvis i demanen més temps. FERRAN AMAGO, degà Col·legi Enginyers Tècnics i Pèrits de Telecomunicació "No s'està arribant al ritme necessari per a fer totes les instal·lacions. Ells mateixos estan demanant una moratòria per part del govern per tal de poder tenir el mes de gener i febrer amb una alta capacitat de fer canvis." Sembla, però, que Madrid no té intenció d'aprovar cap moratòria, ja que per fer-ho caldria negociar amb les operadores de telefonia que no podrien implementar la xarxa 4G. Això comportaria pagar per utilitzar uns mesos més aquesta part de l'espectre radioelèctric, una indemnització milionària a les companyies que el govern no està disposat a assumir.

El proper 1 de gener acaba el termini que va començar el mes d’octubre amb la resintonització de canals, l’anomenat simulcast. Durant aquests mesos els canals que hauran de canviar de freqüència han emès en l’espai nou i l’antic, però amb l’inici de l’any s’acabarà aquesta simultaneïtat. Els instal·ladors recomanen comprovar si veiem els nous canals (en molts hi apareix la paraula “definitiu” al costat de la icona de la cadena). Si no és el cas, caldrà trucar un instal·lador perquè faci una modificació tècnica a l’antena de l’edifici, instal·lar un filtre de freqüències que ens permeti rebre el senyal sense problemes.

Aquest procés va començar el mes d’octubre i hi ha temps fins que comenci l’any per completar-lo. El problema és, segons els instal·ladors, que el poc termini que ha donat el govern central i la manca de subministrament de peces per part dels fabricants, que tampoc no tenen temps per satisfer tota la demanda, fan impossible l’adaptació. Segons les dades de la Federació Catalana d’Empresaris Instal·ladors de Telecomunicacions a Barcelona només s’han adaptat un 39% de les antenes que ho necessiten i al gener encara estaran pendents de fer-ho almenys un 50%. És per això que demanen una moratòria a Madrid, tot i que sembla que el Ministeri d’Indústria no estaria disposat a concedir-la perquè això implicaria una indemnització milionària per a les operadores de telefonia mòbil, amb qui l’Administració s’havia compromès a alliberar aquest espai radioelèctric per poder implementar la xarxa de 4G.

No servirà de res, doncs, haver resintonitzat el televisor si la nostra comunitat necessita canvis en l’antena i aquestes modificacions no es fan abans del 31 de desembre. En aquest cas, però, no es tracta d’una nova apagada com la de l’analògic al digital (TDT) sinó que és senzillament un canvi de freqüències de l’espectre radioelèctric, de manera que el que pot passar si no hem posat el filtre a la nostra antena és que deixem de veure alguns dels canals, però no tots. Els experts en el sector recorden que aquest canvi no s’ha aprofitat per fer tot el pas a la televisió d’alta definició, i que alguns canals poden perdre qualitat d’imatge en el nou sistema d’emissió. Diuen també que moltes persones grans necessitaran ajuda per tornar a sintonitzar els seves televisors, perquè moltes no entenen el canvi o estan poc informades.