El Jutjat Mercantil número 2 de Madrid  va sentenciar dimarts que Uber fa “competència deslleial” als taxistes i va ordenar el cessament del funcionament de l’aplicació a tot l’estat. La mesura, segons el jutge, és una “protecció cautelar basada en la legalitat vigent”.

Uber, amb seu al paradís fiscal de Delaware, als Estats Units, ja ha anunciat que no té intenció d’abandonar el servei, UberPOP, que permet que els usuaris demanin cotxes conduïts per particulars per fer un trajecte, amb un funcionament molt similar al de les aplicacions que permeten demanar taxis oficials.

L’empresa argumenta que els seus serveis formen part del que es coneix com economia col·laborativa. La informació, dirigida a captar nous conductors del web d’Uber, parla de “cobrir les despeses” del cotxe amb aquests viatges, tot i que es refereix als usuaris com a clients. A la vegada, Uber afirma que “organismes de competència de la Unió Europea han sol·licitat una desregulació total del sector del taxi” i que el seu servei gaudeix d’un “ampli reconeixement polític” a Espanya i Europa.

Les associacions de taxistes s’han mostrat contràries a Uber des que va iniciar els serveis a Barcelona, perquè entenen que ofereix un servei de taxi de forma irregular sense llicència ni garanties. A Catalunya, tant la Generalitat com l’Ajuntament han iniciat accions contra l’empresa, que té el suport de Google i un valor a la borsa americana que supera el de gegants tecnològics com Twitter.