Juan de Zurbarán, Thomas Yepes, Juan de Arellano o Pedro Camprobín són alguns dels autors de la quinzena de natures mortes que el MNAC exposarà des de l’octubre fins al desembre de 2015. Aquesta exposició temporal centrada en els bodegons de l’Espanya del segle XVII serà una de les mostres clau de la programació de l’any que ve al museu.

Una selecció de les obres que s’hi podran veure s’incorporaran a la col·lecció permanent durant cinc anys. Així doncs, es tornaran a penjar a les sales del MNAC el 2016, en la presentació de la col·lecció d’art del Renaixement i el Barroc que prepara el museu. També se sumaran a la col·lecció ja existent de natures mortes, que ja incorpora obres com ‘Natura morta amb plat de codonys’, de Francisco de Zurbarán, o ‘Natura morta amb taula parada’, de Juan van der Hamen.

Dues exposicions més que es podran veure durant la pròxima temporada del MNAC se centren en el segle XX. D’una banda, ‘Pràctiques artístiques a Catalunya, 1950-1977’ donarà continuïtat al darrer tram de la col·lecció permanent, dedicada a l’art modern fins a mitjan segle passat. D’altra banda, el museu reivindicarà la figura del fotògraf d’entreguerres Gabriel Casas amb una mostra que recull unes 120 imatges.

El director del museu, Pepe Serra, mira més enllà i ja planteja una exposició en col·laboració amb el Museu del Prado de Madrid de cara a 2016. També projecta una mostra centrada en la figura de Salvador Dalí per a 2017, juntament amb la Fundació Gala – Salvador Dalí de Figueres.

Això sí, Serra lamenta que tot i que el MNAC “juga a la lliga dels 30 museus més importants del món” disposa d’un pressupost de 13 milions d’euros per a 2015. Per això, el director reivindica que el museu mereix una dotació pressupostària més gran.