Una llarga cua indicava que avui hi havia un gran acte al Poblenou. La primera edició del Mercat de disseny al carrer, Palo Alto, ha tingut una gran afluència de públic. DECLES GENT ESPERANT 40 MINUTS Ha estat l'afluència de gent el que ha cridat l'atenció de la Guàrdia Urbana. Han vingut fins aquí perquè no tenien els permisos ni per servir menjar ni beguda ni per la música. El mercat ha comptat amb 150 paradistes i s'ha fet en un recinte tancat de més de tres mil metres quadrats, dins d'una antiga fàbrica del carrer dels Pellaires, que gestiona la Fundació Palo Alto. Però tot i ser un espai privat, la Guàrdia Urbana assegura que calien aquests permisos perquè el mercat estava obert al públic. Els organitzadors asseguren que es van posar en contacte amb el districte de Sant Martí per saber quina informació necessitaven per obrir, i creuen que hi ha hagut un problema de descoordinació. Després de la inspecció que ha fet aquest vespre la Guàrdia Urbana, han acceptat no obrir demà. PEDRÍN MARISCAL, director Palo Alto Market "Demà no obrirem, però volem recalcar que no hi ha hagut cap problema." L'organització ja s'ha posat d'acord amb la Guàrdia Urbana i el districte per tenir tots els permisos a temps per l'edició del mes que ve, ja que volen que aquest mercat es pugui fer el primer cap de setmana de cada mes.

La Guàrdia Urbana ha acudit a Palo Alto després de rebre trucades de veïns que es queixaven del soroll i la gran concentració de gent al voltant del recinte. Els agents han comprovat que l’organització del Palo Alto Market disposava d’agents de seguretat per controlar l’accés i limitar-ne l’aforament, per exemple. Però, quan han anat a demanar els permisos als organitzadors, han vist que no en tenien. A pocs minuts de l’hora prevista per al tancament, la Guàrdia Urbana ha optat per no intentar desallotjar el recinte ple de gent, sinó informar els organitzadors que aquest diumenge no podran tornar a obrir-lo al públic.

Segons l’Ajuntament, el Palo Alto Market no disposa de cap llicència d’activitat que li permeti fer música en directe o vendre menjar ni begudes, amb alcohol o sense. El recinte és de propietat privada, però l’organització d’un acte públic com aquest “street market” requereix l’obtenció d’una llicència que permeti fer totes aquestes activitats i acreditar, a més, que hi ha prou mesures de seguretat per acollir tants milers de persones com han arribat a passar-hi durant el dia d’avui. Per exemple, el recinte de Palo Alto només té un accés i no s’hi han habilitat pas les sortides d’emergència que s’haurien hagut de preveure en el corresponent pla d’autoprotecció.

Els organitzadors de l’esdeveniment, que ha estat tot un èxit de públic en el primer dia, asseguren que havien presentat el projecte al districte de Sant Martí i que en cap moment els van fer demanar les llicències que ara els reclama la Guàrdia Urbana. L’Ajuntament ha puntualitzat que els impulsors del Palo Alto Market van parlar amb “antics responsables del districte”, que evidentment els van assessorar malament quan els van dir que no havien de tramitar la llicència d’activitat. Tanmateix, el districte de Sant Martí valora molt positivament l’organització d’aquest nou mercat al recinte de Palo Alto i espera que els seus impulsors puguin obtenir aviat la corresponent llicència d’activitat.

Èxit de públic

Fins a la visita de la Guàrdia Urbana, aquesta primera edició d’aquest nou mercat de disseny ha estat tot un èxit. L’àmplia oferta de parades d’artesania, roba de segona mà, venda de discos de vinil i fins i tot perruqueria, junt amb una variada oferta gastronòmica i de música en directe, ha atret milers de persones al recinte de Palo Alto des que ha obert les portes aquest matí a les 10 h. El públic era majoritàriament de gent jove i interessada pels productes d’estètica “vintage”, però molts hi anaven amb els fills petits, per tal d’aprofitar els tallers infantils que també s’hi han organitzat.

Els expositors, a última hora sorpresos per l’anunci que demà no hi podran tornar, han valorat molt positivament les vendes d’aquest primer dia, tot i que a hores d’ara es pregunten com se’ls compensarà la quota de participació que havien satisfet per als dos dies. La idea de l’organització és solucionar al més aviat possible tots els problemes de llicències i que el segon Palo Alto Market, d’aquí a un mes, pugui durar efectivament dos dies com estava previst. Si tot va bé, la cita es repetirà cada primer cap de setmana del mes.