El carrer de la Marina, a tocar del temple, està ple de botigues de records. Dos carrers més avall, la imatge, és ben diferent. Amb l'objectiu de preservar l'espai públic i la convivència entre el turisme i els veïns, l'Ajuntament ampliarà el perímetre que regula l'obertura d'aquestes botigues. Fins ara eren 15 illes i a partir d'ara se'n protegiran 24; el límit acaba a l'avinguda Diagonal. Les botigues existents no hauran de marxar, però no es podran ampliar. I les que no siguin de "souvenirs", no podran vendre ni posar a l'aparador més d'un 20% d'articles de regal. Alguns comerciants ho veuen amb bons ulls. JEETENDRA DHARMANI, comerciant "Está bien, porque no tienen que dar mucha licencia. Porque si hay mucha tienda hay mucha competición. No vale la pena para dar muchas tiendas. Como tenemos otras tiendas también, esto es suficiente. Otras tiendas sí que pueden abrir, pero esto no." I els veïns també ho valoren positivament. JOAN ITXASO, membre de la Junta de l'AV de la Sagrada Família "Pensem que de moment és el que s'havia de fer. I després, l'experiència i el temps ho diran. El que passa és que aquestes suspensions temporals... nosaltres pensem que això hauria de ser bastant definitiu". "Aquest punt del carrer de Mallorca és un dels trams on hi ha més concentració de botigues de souvenirs de tota la zona i on es troben també les més especialitzades. És per això que els veïns demanen que s'instal·li una tanca de protecció per a la seguretat dels vianants." L'afluència de gent al carrer ha augmentat a la zona, sobretot des que els autocars de turistes no poden desencotxar just davant del temple.

La pacificació de la zona de la Sagrada Família ja estava prevista al Pla d’Actuació del Districte (PAD) que va presentar el regidor del Districte, Gerard Ardanuy, aquest juliol.

La primera actuació va ser regular l’accés dels autobusos i ara ha arribat l’hora de les botigues de “souvenirs”. El ple ha aprovat aquest divendres ampliar el perímetre de regulació dels establiments comercials a la zona de la Sagrada Família, a l’Eixample. A partir d’ara, per tant, hi ha nou illes més protegides -es passa de 15 a 24-  pel Pla especial d’ordenació dels establiments comercials, que regula també tot el Districte de Ciutat Vella i la rodalia del Parc Güell, al districte de Gràcia.