Una torre octogonal de 33 metres i mig d'alçària aixecada a la plaça de la Vila de Gràcia. El campanar o torre del Rellotge està d'aniversari. Fa 150 anys, l'arquitecte Rovira i Trias la va projectar en una Vila aleshores independent. Fa unes setmanes hi va haver un despreniment d'una llosa de la part superior d'aquest símbol gracienc i això ha mantingut el campanar amb una tanca perimetral durant un mes per treballs de manteniment. PERE RAMÍREZ, Obres i Contractes Penta "El que hem fet és reconstruir una part de pedra que havia caigut de la balconada, unes lloses de pedra, i hem aprofitat que estàvem allà a dalt per revisar amb treballs en alçada, revisar l'estat de la torre." XAVIER PIGRAU, Patrimoni Arquitectònic Històric i Artístic d'Hàbitat Urbà "El campanar està en molt bon estat, això ha sigut un accident per deteriorament del material i ara acabarem repassant els estucats que hi ha aquí abaix que estan despresos i mirarem de refer el sistema anticoloms, que hem vist que no funciona." El campanar estarà llest per a la celebració dels 150 anys aquest desembre. La campana de la torre ha estat protagonista d'alguns fets històrics com la Revolta de les Quintes, quan va tocar sense parar durant sis dies a sometent. També va donar nom a la revista satírica 'La campana de Gràcia'. JOSEP MARIA CONTEL, Taller d'Història de Gràcia "Té la singularitat que és una torre civil i és l'única torre civil i, a més, enmig de plaça que penso que hi ha a Espanya, inclús a Europa i és un testimoni presencial de quantitat de fets que han passat al voltant seu durant els 150 anys que té de vida." Durant els pròxims mesos es faran exposicions, una cercavila, la presentació del llibre 'El campanar de Gràcia, símbol i testimoni d'una vila' i la representació teatral de la novel·la 'El rellotger de Gràcia'. A més, el campanar es decorarà durant la campanya de Nadal.

Els tècnics de patrimoni han revisat l’estructura i asseguren que el campanar està en bon estat i durant aquestes darreres setmanes s’han fet alguns treballs de manteniment aprofitant que s’arreglava la part superior amb treballs verticals. També s’ha reparat l’estucat de la cornisa inferior i el sistema anticoloms, que no funcionava.

La torre estarà llesta per aquest desembre, quan començaran els actes de celebració aprovats en una mesura de govern del districte de Gràcia. El Taller d’Història de Gràcia organitzarà l’exposició “El campanar i la Revolta de les Quintes de 1870”, un acte acadèmic, a més de la publicació del llibre ‘El campanar de Gràcia, símbol i testimoni d’una vila’. També s’organitzarà una cercavila amb el gegantó El Pepitu Campanar i la representació teatral d”El rellotger de Gràcia’. Durant el període de la campanya comercial de Nadal, a més dels guarnits amb llums dels carrers, el campanar també es decorarà i, com l’any passat, una representació del campanar en forma de caganer, participarà dels actes de la campanya.