Una ruta recorda el que va ser la presó de dones de les Corts. Un centre penitenciari que durant el franquisme va acollir gairebé dues mil dones, la majoria preses polítiques. L'exercici de memòria no és fàcil. De l'edifici no en queda res i com a recordatori només hi ha aquesta placa. Els assistents a la ruta són arquitectes i experts internacionals en memòria històrica que s'han reunit a Barcelona amb l'objectiu de pensar com es podria recordar la presó a l'espai públic. En aquests panells hi ha les propostes que durant dos anys han fet estudiants de la UB. Hi ha de tot. Des d'instal·lacions subterrànies a senyalitzacions de la presó al carrer. NÚRIA RICART, professora de Belles Arts de la UB "Aquestes propostes ens serveixen de laboratori d'idees per saber quin tipus d'espai públic tindrem que reivindiqui la memòria d'aquestes dones." Aquesta ruta és només una de les activitats de les jornades internacionals sobre la presó de dones que s'han fet a les Corts. El procés de recuperació de la memòria va començar fa dos anys i, a banda de la universitat, també hi han participat les associacions de veïns del barri i les especialitzades en memòria històrica. JORDI GUIXÉ, membre de l'ACME "Aquestes jornades sorgeixen com una culminació d'aquest procés participatiu. Des de la base hem impulsat la recuperació de la memòria històrica. Eren invisibles per preses polítiques, perquè la presó ara no existeix i perquè eren dones." Fins i tot 11 d'elles van ser assassinades al Camp de la Bota. En l'espera de les conclusions de les jornades, s'han col·locat aquests quatre panells a l'emplaçament on en un futur podria ubicar-se el monument en record de la presó de dones de les Corts.

Entre 1939 i 1955, 5.000 dones van ser empresonades a la Presó de Dones de les Corts i 11 preses del centre van ser afusellades al camp de la Bota durant la postguerra. La presó es va enderrocar i en el seu lloc s’hi va construir un centre comercial. De fet, en la façana del nou edifici hi ha una placa que recorda el centre penitenciari.

[Memòria del PCNSM de 1953]

La Universitat de Barcelona i l’Associació per la Cultura i la Memòria de Catalunya han dut a terme un procés participatiu juntament amb els veïns i entitats de les Corts per crear un monument que recordi la Presó de Dones. Una vintena d’alumnes del Màster en Disseny Urbà de la UB han plantejat set propostes que es mostren al públic a la cantonada dels carrers de Joan Güell i d’Europa.

Els estudiants han hagut de treballar amb dos eixos, la memòria democràtica però també la reivindicació de gènere. Núria Ricart, professora del Departament d’Escultura de la UB, puntualitza que els projectes exposats no són finalistes d’un concurs sinó que volen ser un punt de partida per al debat ciutadà.

Aquests dimarts i dimecres es reuniran artistes reconeguts arreu del món en unes jornades internacionals per valorar les idees plantejades pels alumnes de la UB. A més, els experts han pogut conèixer el passat de la presó amb un recorregut aquest matí pel perímetre que ocupava l’edifici.