Expectació màxima i 3.000 persones en peu per conèixer el full de ruta d'Artur Mas. Davant del govern en ple, una àmplia representació del Parlament i d'ajuntaments, i també de la societat civil, el president de la Generalitat ha exposat detalladament els processos que s'haurien de produir a Catalunya fins a assolir la independència. El primer, i primer toc d'atenció per a Junqueras, aquest. ARTUR MAS, president de la Generalitat "Només avançaré les eleccions si es compleix la condició anterior. És a dir: si són per fer la consulta. Si es volen eleccions per canviar el govern o per modificar la representació de cadascú al Parlament, no hi haurà avançament." Mas també ha exposat alguns dels detalls de com s'hauria de configurar la llista de les plebiscitàries, i fins i tot de com se n'hauria de llegir el resultat. "Si hi ha més d'una llista a favor del sí, n'hi ha d'haver una que, per ella mateixa, obtingui la majoria absoluta al nou Parlament (...) s'entengui a tot arreu que el sí ha guanyat la consulta duta a terme en forma d'eleccions." "La llista la configuren persones representatives de la societat civil, professionals i especialistes en les matèries clau per la construcció de l'Estat de Catalunya i persones proposades pels partits polítics implicats." "Totes les persones de la societat civil i i la majoria de les proposades pels partits polítics acceptarien en aquesta candidatura no repetir a les eleccions següents." D'aquesta manera Mas aposta per la llista unitària. Una candidatura que està disposat que encapçali algú altre... "Puc encapçalar la llista. I estic a disposició. Però també la puc tancar. És a dir: puc ser el primer o puc ser l'últim." Per Mas el Parlament que sorgís de les eleccions plebiscitàries seria de durada curta, un any i mig. Després hi hauria unes altres eleccions, constituents, i un referèndum per proclamar la independència. I tot plegat amb el 2016 com a horitzó. Caldrà veure quines són les reaccions dels partits polítics als posicionaments de Mas, en especial d'Esquerra. Els republicans fixaran el seu full de ruta dimarts que ve en un acte similar al d'avui a l'altre extrem de la Diagonal, al Palau de Congressos de Catalunya. Us ho ha explicat, des de l'Auditori Fòrum, Sergi Forcada.

Mas ha proposat la configuració d’una llista mixta entre partits polítics i personatges representatius de la societat civil catalana on tots els integrants “acceptarien no repetir a les eleccions següents”, i només s’hi presentarien “com a servei al país”. El president ha dit que imagina un “mandat parlamentari curt”, d’aproximadament any i mig. Les funcions que tindria la nova majoria seria la de comunicar a les institucions de l’estat espanyol la intenció de “constituir un estat” i negociar amb totes les parts potser amb mediació internacional. El govern podria impulsar un procés de participació obert a la ciutadania catalana per preparar una hipotètica constitució. A les eleccions següents els partits podrien tornar a presentar-se per separat en unes eleccions constituents, que haurien de ser ratificades en referèndum.

La configuració d’aquesta llista unitària és el requisit imprescindible perquè Mas convoqui eleccions per convertir-les en una consulta. “Són els partits polítics i la societat civil organitzada els que la converteixen en plebiscitàries”, ha dit Mas, que ha confirmat que només avançarà les eleccions si es compleixen aquestes premisses. “Si només es volen per canviar el govern, no les avançaré. Es farien quan toca, el 2016”.

Eleccions, “l’instrument que ens queda”

Mas ha fet un repàs dels greuges de l’Estat amb Catalunya, des de la sentència del Tribunal Constitucional contra l’estatut fins a les darreres maniobres per mirar de suspendre el procés participatiu del 9-N: “És un Estat que diu a no a tot, ni fa ni deixa fer, que atemoreix persones febles i confronta legalitat amb legitimitat i que pressiona a través de la fiscalia per privar de llibertat membres del govern per posar les urnes”.  El president de la Generalitat ha arrencat els primers aplaudiments quan ha dit que tornarà a treure les urnes “quan calgui, sense por de querelles injustes”.

Les eleccions són, segons el president,l’únic instrument que ens queda, perquè no n’hi ha cap altre”. Ha assegurat que no es poden invalidar o suspendre “a menys que alguns es beguin l’enteniment” i que si no hi havia cap altre remei “les eleccions es poden convertir en la consulta”. Les eleccions serien ajustades al marc vigent i legals segons l’ordenament estatal i han de tenir un resultat “clar, nítid i entenedor, sense discussió del que s’ha votat”. Creu que no es pot donar des de Catalunya “ni la més mínima excusa perquè resultat sigui malinterpretat ni donat per vàlid”.

El 9-N ha centrat part del discurs de Mas, que sota el seu punt de vista és una “culminació esplèndida i esplendorosa”. Creu que el gir va representar la majoria d’edat de Catalunya com a nació, com a una nació que “exerceix per ella mateixa”. Assegura que el 9-N Catalunya va canviar d’estatus, “va trencar el statu quo i el va superar. Ens vam mirar al mirall i ens vam agradar”. Mas ha reflexionat sobre el 10 de novembre, del que ha dit que Catalunya era aquell dia “un país més lliure, més segur de si mateix, un país mentalment més segur”.

Veu una fórmula guanyadora: “la societat civil mobilitzada, conjuntament les institucions públiques i el civisme”. Mas ha fet una crida que la ideologia no passi per sobre ideals i que “hi ha pocs moments en els que cal saber difuminar la ideologia pròpia per fer brillar ideal comú. Al meu entendre som en un d’aquests moments i que l’hem d’aprofitar”.