Els 21 integrants de l'equip de cuina del Pakta agafen forces després d'una nit de celebracions, i és que no s'aconsegueix una estrella Michelin cada dia. Toca comentar les bones notícies amb els amics i fins i tot rebre les felicitacions d'un altre equip amb estrella, el del Tickets, i també nascut de la ment d'Albert Adrià, el germà de Ferran Adrià, que comença a tenir la mà trencada en això dels locals condecorats. JORGE MUÑOZ, cap de cuina del Pakta: "No es hacer restaurantes solo por ganar una estrella, eso seria ridículo, buscamos conceptos nuevos, como el concepto Nikkei, que no habia en Barcelona." I aquí és un rau part de l'èxit de la cuina del Pakta, per xemple en aquesta barra de sushi és on es fusionen dues cultures gastronòmiques que d'entrada ens poden semblar molt llunyanes com la del Perù i la del Japó, però que finalment s'han fusionant creant el que es coneix com a gastronomia Nikkei. Al segle XIX el Japó patia una forta crisi demogràfica i el Perú necessitava mà d'obra urgent, d'aquest matrimoni avui en queden 90.000 nipons que viuen al país andí. La cuina fusió del Pakta beu d'aquestes influències, que estan portant la gastronomia peruana a ser reconeguda arreu del món. JORGE MUÑOZ, cap de cuina del Pakta "Lo que toca ahora para la cocina peruana es una evolución tanto en tecnica como en concepto, el peruano puede ir mucho más allà de lo que etsamos ahora y se va tanto dentro como fuera del Perú." Gaudir d'aquesta fusió nikkei té un preu. El menú degustació del Pakta ens pot sortir per uns 120 euros.

En el conjunt de l’estat ha estat Madrid la ciutat que ha acaparat bona part de la vintena de primeres estrelles. Pel que fa als restaurants El Celler de Can Roca (Girona) i el Sant Pau (Sant Pol de Mar), de Carme Ruscalleda, mantenen les tres distincions respectives. Amb tot, el popular recull de locals de restauració, presentat aquest dimecres a Marbella per la multinacional francesa Michelin, no ha estat gaire favorable per a la restauració catalana i la barcelonina en particular, ja que no hi ha hagut, a part del Pakta, noves incorporacions a la guia.

Es mantenen, això sí, les dues estrelles per al Lasarte (Mallorca, 259) de Martín Berasategui; i per a tres restaurants d’hotel: l’Àbac (av.Tibidabo, 1) del xef Jordi Cruz; l’Enoteca (Hotel Arts), de Paco Pérez; i el Moments (Mandarin Oriental Hotel), de Raül Balam. I amb una: l’Alkimia (Indústria, 79), el Caelis (Hotel Palace), el Cinc Sentits (Aribau, 58), el Comerç 24, el Dos Cielos (Hotel Me), el Gaig (Còrsega, 200), l’Hisop (ptge.Marimon, 9), la Hofmann (Argenteria, 74-78), el Manairó (Diputació, 424), el Moo (Hotel Omm), el Neichel (Beltrán i Rózpide, 1-5), Saüc (Ohla Hotel), Via Veneto (Ganduixer, 10), l’Angle (Aragó , 214) i el Tickets (av.Paral·lel, 164), també d’Albert Adrià.