Onze parades d'ocellaires reconvertides en gelateries, punts de venda de records o de dolços. Aquest era l'acord entre l'Ajuntament i els ocellaires per continuar a la Rambla, un conveni que la mateixa Administració va demanar mesos més tard que la justícia declarés nul. Fa pocs dies es va conèixer que la justícia no ha admès a tràmit la petició de l'Ajuntament i ara aquest haurà de decidir què vol en aquesta zona. MERCÈ HOMS, regidora de Ciutat Vella "La part alta de la Rambla també és un dels llocs més congestionats des de tots els punts de vista i, per tant, una de les exigències que se'ns demanava des del Pla cor, també era descongestionar tota la Rambla en conjunt i deixar-hi aquelles coses que evidentment són pròpies per estar allà i que tenen una identificació especial." L'Administració i els ocellaires s'han de tornar a reunir per trobar una solució. XAVIER CUENCA, portaveu dels antics ocellaires de la Rambla "Pagar amb diners públics per fer fora a 70 persones que no volen marxar de la Rambla, jo crec que hi ha d'haver una millor solució i l'hem de trobar entre tots. Nosaltres tenim bona voluntat i és que tenim ganes de parlar amb l'Ajuntament sempre." MÒNICA TRIAS, presidenta dels antics ocellaires de la Rambla "Aquest espai és molt temptador per posar altres activitats. A mi em poden dir que volen posar-hi bancs, que no m'ho creuré. Em creuria la proposta d'esponjar la Rambla si es plantegés un esponjament de tots els col·lectius, d'un únic, buf..." La major part d'aquests paradistes ho són de tercera, quarta o cinquena generació i volen continuar a la Rambla. Per això, confien que es trobi una solució a un tema que han arrossegat diferents governs municipals.

La justícia ha desestimat la demanda interposada per l’Ajuntament l’any 2010 en què demanava que es declarés nul el conveni que havia signat amb les 11 parades d’ocellaires que hi havia a la Rambla. Un acord amb el qual els ocellaires es comprometien a reconvertir els comerços de venda d’animals en parades d’artesania, de gelats o de venda d’entrades, entre d’altres. El jutge, però, ha desestimat la petició per una qüestió de procediment i així ho va notificar a les part en una sentència amb data del 17 de setembre d’aquest any.

Segons l’advocat dels ocellaires, Miquel Pregonas, això vol dir que  la situació dels paradistes torna a situar-se com estava el maig de 2011 i, per tant, els contractes continuen sent “vigents i vàlids”. Per la seva banda, l’Ajuntament no ha presentat cap recurs a la sentència perquè considera que aquesta qüestió no s’ha de resoldre als tribunals. La regidora de Ciutat Vella, Mercè Homs, reconeix que la sentència fa tornar tot el procés “a la casella de sortida” i que això és precisament “el que farà l’Ajuntament”, recuperar “el diàleg amb els paradistes per trobar una solució”.

De moment, però, cap de les dues parts no ha mogut fitxa. Pregona assegura que els ocellaires no tenen “cap oferta municipal sobre la taula”. De fet, la presidenta dels antics ocellaires de la Rambla, Mònica Trias, diu que no han mantingut “cap contacte” amb els responsables municipals des de que se’ls hi va notificar la sentència.

Per la regidora de Ciutat Vella, Mercè Homs, la part alta de la Rambla “és un dels llocs més congestionats des de tots els punts de vista” i, de fet, esponjar aquest espai és una de les “exigències” que s’ha fet arribar al consistori des del Pla cor. També coincideixen en aquesta valoració els Amics de la Rambla. El gerent de l’entitat, Xavi Massip, proposa que “les parades actuals s’amortitzin i que únicament s’hi posin bancs”. “Es tracta d’alliberar el passeig”, afegeix Massip, que també considera que “les parades actuals no tenen sentit”.

Ben diferent, és l’opinió dels ocellaires. Xavier Cuenca, el portaveu, creu que hi ha d’haver una millor solució que “pagar amb diners públics per fer fora 70 persones que no volen marxar de la Rambla”. També la presidenta de l’associació Mònica Trias, considera que la part alta de la Rambla “és un espai molt temptador per posar-hi altres activitats” i no es creu que el consistori únicament hi acabi posant bancs.

La casualitat ha volgut que la sentència coincideixi amb el fet que avui fa tot just un any que va tancar l’última parada de venda d’animals de la Rambla. La reconversió de les antigues parades d’ocellaires, de concessió municipal, va començar el 2010 perquè incomplien l’ordenança municipal i la llei catalana de protecció animal de 2003. No va ser un procés fàcil. Molts dels ocellaires ho eren des de tres o quatre generacions enrere i feia més de 150 anys que venien animals a la part alta del passeig.