Un any més el Centre de Cultura Contemporània esdevé l'escenari principal de L'Alternativa, en què es projectaran 159 pel·lícules de 49 països. Tot i les dificultats de finançament, que en els darrers tres anys han reduït el pressupost a la meitat, el festival es referma novament en el compromís d'obrir una finestra als films d'autor que no formen part dels circuits habituals. Un cinema independent que, malgrat la crisi, viu un bon moment creatiu. CRISTINA RIERA, codirectora de L'Alternativa "Com costa molt engegar una producció, la gent s'està bolcant a fer el que realment vol fer. Hi ha un nivell de compromís personal de tota la gent que està implicada en les pel·lícules molt interessant." Un compromís que es tradueix en històries molt personals, que parlen de la recerca de la identitat i la memòria, però també de temes socials. És el cas del primer llargmetratge del director canari José Alayón que parla de la migració marroquina; o de la pel·lícula xilena 'Naomí Campbell', que aborda amb sensibilitat i respecte la transsexualitat. L'encarregat d'inaugurar el festival serà Mambéty, un dels màxims referents del cinema africà, que en centrarà bona part de la programació. CRISTINA RIERA, codirectora de L'Alternativa "És un cinema difícil de veure malgrat ser dels autors més reconeguts internacionalment, fins i tot a l'Africà és sovint desconegut. Per això ens semblava important donar l'oportunitat, com a mínim, de coneixe'l." L'Alternativa també recupera l'obra d'Anne-Marie Miéville, una prolífica cineasta que va treballar a l'ombra del director Jean-luc Godard, la seva parella professional i sentimental. També hi podreu veure una pel·lícula 100% barcelonina, 'Ciutat Morta', a banda d'un centenar de curtmetratges.

La programació oficial de L’Alternativa acull una selecció de 28 films (vuit llargmetratges i 20 curts) que inclouen l’obra de director reconeguts i emergents, que s’estrenen a Espanya i que difícilment tornaran a projectar-se al nostre país. Com explica la codirectora del Festival, Cristina Riera, “són pel·lícules inèdites a Barcelona, que o les veus a L’Alternativa o no les veus”.

Entre aquestes destaquen per exemple ‘Al doleia joc’, el darrer film Corneliu Porumboiu, un dels cineastes romanesos més reconeguts, que ha estat premiat per L’Alternativa i altres festival com Cannes, o ‘Naomi Campbel’, dels xilens Camila José Donoso i Nicolás Videla, que parla sobre la transsexualitat. També es podrà veure el primer llargmetratge del director canari José A. Alayón. ‘Slimane’ és un film sobre la migració marroquí que ja ha estat reconegut amb diversos guardons.

“És una edició molt rica en què tenim des de pel·lícules que aborden temàtiques molt socials que van des de la immigració, el racisme o els conflictes sexuals, fins a d’altres més introspectives que fan una recerca de la identitat i la memòria”, afirma Riera.

Crisi econòmica, no creativa

El Festival arriba a la vint-i-unena edició fidel al compromís amb el cinema independent, malgrat les dificultats econòmiques. En els darrers tres anys el pressupost s’ha reduÏt a la meitat. “L’any passat vam estar a punt de suspendre el festival. Estem arribant a uns nivells insostenibles, és molt complicat tirar endavant però la recepció del públic és tan bona que ens ha fet veure que cal continuar”.

La crisi en canvi no ha frenat la capacitat creativa dels autors. “Aquest és un cinema que no ha tingut mai oportunitats, emergent i que sempre ha treballat de forma molt precària” argumenta la codirectora de L’Alternativa i afegeix “aquest any hi ha apostes personals com fa temps que no hi havia perquè la manca de recursos referma encara més el compromís personal”.

Retrospectives

L’Alternativa recupera també la filmografia de dos cineastes influents del cinema independent: Anne-Marie Miéville i Djibril Diop Mambéty que es projectaran a l’Institut Francès i a la Filmoteca de Catalunya.

Mambéty és un cineasta senegalès que està considerat com un dels màxims referents del cinema africà, del qual el certamen recupera tres dels seus films més influents, inclòs el clàssic ‘Touki Bouki’, que servirà per inaugurar el festival. “És un cinema difícil de veure malgrat que és dels autors més reconeguts internacionalment, fins i tot a l’Africà és sovint desconegut. Per això ens semblava important donar l’oportunitat, com a mínim, de coneixe’l”.

Miéville és una prolífica cineasta poc coneguda perquè va treballar principalment a l’ombra de la seva parella professional i sentimental, Jean Luc Godard. Se’n podran veure vuit, dels seus treballs més destacats. “Creiem que era necessari reinvindicar paper com a autora i directora”, justifica Riera.

Activitats paral·leles

A les projeccions se sumen tot un seguit d’activitats que tindran lloc durant la intensa setmana que dura el festival. Destaquen la classe magistral que impartirà la cineasta sevillana Maria Cañas, la taula rodona que analitzarà el paper de l’actor al cinema independent amb Neus Ballús, Àlex Brendemülh o Marc Recha i unes jornades dedicades als professionals.