Es busquen 200 pisos buits. La crida es fa a tota la ciutat, però en especial als barris on hi ha més necessitats d'habitatge pels desnonaments. El programa vol incentivar els propietaris que ara tenen pisos desocupats perquè els cedeixin a la Taula del Tercer Sector, que els destinarà a lloguer social durant tres anys. Als amos dels pisos se'ls dóna garanties de cobrar cada mes un lloguer i la possibilitat de rehabilitar l'habitatge si ho necessita, feina que s'encarregarà a persones en risc d'exclusió. A més, les entitats faran un seguiment dels llogaters per assegurar-ne la inclusió social. Les famílies vulnerables accedeixin a aquests pisos pagaran un lloguer que NO serà superior a un terç dels ingressos. La resta, per arribar un màxim mensual de 700 euros, l'aportarà l'Ajuntament, que destina a aquest programa 5,6 milions d'euros. XAVIER TRIAS, alcalde de Barcelona "Hi ha cops que se'ns critica la falta de resposta que tenim, és veritat, hi ha cops que és difícil. Fem moltes coses, però això no es fa amb un any ni amb dos anys. Això es fa amb un treball constant." ÀNGELS GUITERAS, presidenta de la Taula d'Entitats del Tercer Sector Social "Som conscients que només representarà una gota enmig d'un ocèa ple de necessitats que en l'àmbit de l'habitatge continuarà sent immens, però l'important és ser proactius, avançar." En paral·lel a tot això, l'Ajuntament ha iniciat ja inspeccions als 400 pisos buits propietat dels bancs que s'han localitzat. Fins ara ja se n'han repassat un centenar, dels quals gairebé la meitat estan ocupats il·legalment i només un de cada tres està realment buit.

El programa de cessió d’habitatges buits vol incentivar els propietaris que ara tenen pisos desocupats perquè els cedeixin a la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social, que és qui gestionarà aquesta borsa per a lloguer social. El pla preveu donar als propietaris garanties de cobrament del lloguer i la possibilitat de rehabilitar el pis si és necessari. Aquesta última tasca s’encarregarà a persones amb risc d’exclusió social, amb la qual cosa s’estima donar feina a unes 300 persones. A més, les entitats faran un seguiment dels llogaters per part d’un equip especialitzat per assegurar-ne la inclusió social. Els contractes tindran una durada de tres anys. La informació del programa es pot demanar a la xarxa d’Oficines de l’Habitatge de Barcelona.

Per poder acollir-se al programa caldrà que el pis estigui totalment desocupat. Les famílies que hi accedeixin pagaran un lloguer que no podrà superar un terç dels seus ingressos. L’altra part del lloguer, que com a màxim podrà ser de 700 euros al mes, l’aportarà l’Ajuntament, que destinarà al programa 5,6 milions d’euros. La Taula d’Entitats del Tercer Sector Social hi posarà també una partida de 720.000 euros. Pel que fa a les obres de rehabilitació, es finançaran en un 20% a fons perdut i el 80% restant es descomptarà cada mes de l’import del lloguer. També es garanteix als propietaris retornar els pisos en bon estat i disposar d’una assegurança.

Inspeccions a pisos buits propietat dels bancs

Paral·lelament a la captació d’aquests 200 pisos de propietaris particulars, el consistori ha iniciat ja la inspecció dels 398 pisos buits a mans d’entitats bancàries que s’han localitzat. Fins ara ja se n’han repassat un centenar, dels quals gairebé la meitat estan ocupats il·legalment, un 16% tenen contractes legals i un 32% estan realment buits. Si aquests darrers no es posen a lloguer, el consistori té previst obrir un expedient sancionador, tot i que la intenció municipal no és multar sinó pressionar per donar-los ús. L’Ajuntament preveu enllestir les inspeccions al gener de 2015.