Amb aquesta sessió extraordinària del Consell Municipal, Iniciativa vol que l’Ajuntament adopti mesures per posar fi a aquestes situacions que afecten els barris més vulnerables de la ciutat. Problemes que arriben, en la majoria de casos, per impagament de lloguer o hipoteca. Al ple, el govern hi presentarà un informe que recull les polítiques municipals per fer-hi front, un document que obrirà el debat amb els grups municipals en el qual no està prevista l’adopció de cap acord ni compromís per mitjà d’una votació.

En una compareixença sobre l’habitatge fa només uns dies, l’equip de Xavier va explicar que havia destinat durant aquest mandat prop de 50 milions d’euros en ajuts en matèria d’habitatge, dels quals s’han beneficiat, assegura, més de 39.000 famílies. L’Ajuntament disposa d’una xarxa d’oficines d’habitatge i centres de serveis socials on es poden adreçar les persones amb risc de perdre l’habitatge. En funció de cada cas s’activen els programes de prevenció segons el perfil i el moment, que poden ser ajuts d’urgència o econòmics d’inclusió, mediació amb l’entitat bancària o bé amb el propietari de l’habitatge. En cas que es posi data un desnonament, el consistori disposa d’habitatges d’emergència i dos centres d’allotjament temporal.

Des de l’oposició, però, tant Iniciativa com el PSC han criticat aquestes últimes hores les polítiques municipals d’habitatge perquè consideren que no s’ha fet prou per frenar els desnonaments. Unes crítiques que s’espera que aquests dos grups reprodueixin avui al ple. La formació ecosocialista considera que el govern ha estat incapaç de respondre a una situació d’emergència habitacional. Des del PSC també s’acusa l’executiu municipal de falta d’interès polític per atendre les necessitats d’habitatge.

Precisament, per donar resposta als problema dels desnonaments, l’Ajuntament es va comprometre a principis d’aquest any a multar les entitats bancàries que tinguessin pisos buits durant molt de temps sense donar-los sortida, en especial als barris més vulnerables. El govern va informar la setmana passada que ja té localitzats uns 400 pisos que espera haver inspeccionat al gener per tal de donar-los sortida o bé obrir un expedient als bancs. Per l’oposició, però, la xifra és insuficient perquè considera que n’hi ha més i que s’ha abordat erròniament la negociació amb les entitats bancàries.

En l’informe que presentarà el govern, es fa èmfasi en l’ampliació del parc d’habitatges socials com una de les principals actuacions d’aquest mandat. Segons l’executiu, s’ha passat dels 1.149 pisos socials que hi havia a finals de 2010 als més de 2.200 aquest mes de setembre. L’equip de govern municipal també destaca haver donat ús social a uns 200 pisos de Torre Baró que no tenien sortida al mercat a través de subvencions, entre altres actuacions de compra d’habitatges. També posa en relleu el pla 100×1000, que preveu la construcció d’un miler de pisos socials ja siguin nous o bé rehabilitats.

Des de finals de 2011, l’Ajuntament va crear una comissió especial mixta sobre llançaments, amb grups municipals, associacions d’afectats, altres organitzacions socials i representants bancs. S’han dividit en dos grups de treball que han donat com a resultat algunes mesures que ja s’han aplicat durant aquest mandat.