Aquesta setmana una màquina retroexcavadora ha començat a enderrocar el restaurant La Pèrgola, situat a la confluència de les avingudes de la Reina Maria Cristina i de Francesc Ferrer i Guàrdia. L’edifici, de propietat municipal, feia més d’una dècada que estava en desús i “força deteriorat”, segons el consistori. La intenció  és alliberar aquest espai per a ús públic. L’enderroc de l’immoble s’acabarà a finals d’any i al març està previst que es comenci a urbanitzar el solar resultant. L’actuació preveu incorporar llocs per seure-hi i zones d’ombra amb arbrat i donar més visibilitat a la façana modernista del CaixaForum i l’escultura ‘Pèrgola-arbre’, d’Arata Isozaqui. El cost total de l’actuació és de gairebé 300.000 €, 96,700 dels quals es destinaran a les feines d’aterrament del restaurant.

L’Associació Clàssics de Montjuïc volia convertir-lo en el museu del motor de Barcelona

La noticia ha caigut com una galleda d’aigua freda a l’Associació Clàssics de Montjuïc, una entitat que va néixer ara fa set anys, precisament per reivindicar l’espai de La Pèrgola com la futura seu del museu del motor de la ciutat. El portaveu, Raimon Escofet, diu que “és una pena molt gran” que Barcelona, “que és l’única ciutat del món que ha tingut dos circuits de Fórmula 1, Montjuïc i Pedralbes” no pugui tenir aquest museu. L’associació, formada per gent del món del motor, es va reunir diverses vegades tant amb el govern del PSC, com amb el consistori actual, amb la intenció de crear un espai “per recuperar la memòria del circuit de Montjuïc i la història de la competició a Catalunya”. De fet, l’edifici de La Pèrgola està molt vinculat al circuit de Montjuïc i dóna nom a dues de les corbes que pujaven cap al Poble Espanyol, la Pèrgola i la Contrapèrgola.

L’Ajuntament assegura que arriben al consistori moltes iniciatives privades del món del motor però que en cap moment no s’ha adquirit un compromís amb cap. La voluntat, afegeix, és escoltar-les totes per poder prendre una decisió de futur sobre on i quan s’unificarà el llegat del motor de Barcelona.

Un restaurant amb història

El restaurant La Pèrgola es va construir el 1929 amb motiu de l’Exposició Universal de Barcelona. El seu nom es deu al fet que inicialment tenia una terrassa a l’aire lliure amb una pèrgola de 18 columnes. Amb la postguerra el local va passar uns anys tancat i després va tornar a obrir, ja sense la pèrgola original, i va passar a mans de l’Ajuntament. Durant dècades va ser un local de celebracions de la petita burgesia on també es feia ball amb orquestra. Els últims anys, però, es va convertir en un autoservei i va anar entrant en una progressiva decadència fins que va tancar.