En Chris és escocès. El mes de setembre va votar en el referèndum sobre la independència del seu país. Avui és a Barcelona per veure de prop el procés català. "No entenem per què no hi ha referèndum diumenge i quan sentim que és perquè el govern de Madrid ha dit que no, ens preguntem per què el govern català no diu: 'bé, en farem un'." És un dels prop de cent observadors internacionals que han viatjat a Barcelona per estar atents a tot el que passi demà. BERNARD DAELEMANS, observador flamenc "Mañana vamos a mirar en varios locales donde se va a votar y captar evidentemente el ambiente ver cual es el grado de participación y a ver si podemos obtener una idea de la grandeza del momento." ZELAI NIKOLAS, observadora basca "A través de los medios que tenemos explicar lo que vayamos observando y si vemos que hay actitudes provocativas que no son democráticas, que estan impiediendo que los ciudadanos ejerzan su derecho, nosotros lo vamos a denunciar." ANNA ARQUÉ, portaveu catalana de l'ICEC "Aquests observadors internacionals són clau perquè després tots ells expliquin la realitat catalana als seus països i en els seus àmbits, acadèmic, polític, social." La delegació catalana de la comissió internacional escriurà un document amb totes les reaccions dels observadors i el farà arribar als partits i institucions catalans i als consolats internacionals.

El Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya ha presentat aquesta tarda els vuit eurodiputats al Parlament de Catalunya. Són de tots els grups polítics europeus excepte el PP. Han anunciat que no han vingut per donar suport a cap opció, sinó que són Barcelona per observar de forma neutral i imparcial. Ian Duncan, escocès unionista, ha remarcat que aquest equip d’observadors no ha vingut pas per aprovar un bàndol o altre, però també ha proclamat que “votar no ha de ser un delicte” i que la jornada de demà “serà el principi i no el final d’un procés”.

Els eurodiputats es repartiran en tres grups que visitaran meses electorals en diferents punts del territori: un a Barcelona, un altre cap a Girona i un altre cap a les comarques tarragonines. Parlaran amb votants i voluntaris. Al final de la jornada presentaran un informe amb les seves conclusions.

Més de 100 observadors voluntaris

D’altra banda, la International Commission of European Citizens (ICEC), una plataforma creada arran de les consultes populars de fa quatre anys, organitza la visita de prop de 100 observadors per al 9-N. Provenen de diferents àmbits, com ara polític, social o acadèmic. Aquest dissabte ja són a Barcelona per començar a viure de prop del procés català i durant la jornada d’aquest diumenge visitaran diferents punts de particiació. “Captarem l’ambient, veurem quin és el grau de participació i veurem si podem obtenir una idea de la grandesa del moment”,  explica Bernard Daelemans, un membre de l’ICEC que ha vingut des de Flandes.

L’objectiu dels observadors és, en primer lloc, ser testimonis del que passi durant el 9 de novembre. Posteriorment, transmetran la informació i l’experiència que n’obtinguin als seus respectius països. D’entre els representants internacionals, també han arribat a la ciutat persones d’altres punts de l’estat, com ara Zelai Nikolas, del País Basc: “Si veiem actituds provocatives que no són democràtiques, que estan impedint els ciutadans exercir el seu dret, nosaltres ho denunciarem”, adverteix.

Amb tots els informes i publicacions que redactin els observadors en el seus àmbits i països, la delegació catalana de l’ICEC redactarà un document. El farà arribar a les institucions i partits polítics de Catalunya i també als consolats internacionals que hi ha repartits pel territori.