La Fiscalia General de l’Estat ha ordenat avui mateix a la Fiscalia Superior de Catalunya que esbrini si la cessió de locals municipals, centres educatius i altres instal·lacions dependents d’administracions públiques per instal·lar-hi meses i urnes per al 9-N és delicte, després que el Tribunal Constitucional hagi anul·lat cautelarment aquest procés.

Segons la nota de premsa enviada aquest vespre des de la Fiscalia General de l’Estat, els fiscals catalans han ordenat tres diligències urgents, adreçades al Departament d’Ensenyament, als Mossos d’Esquadra i a l’empresa Unipost. A Ensenyament, els fiscals li demanen si la Generalitat ha ordenat als directors dels centres posar-los a disposició de l’organització del 9-N, i si s’han fet reunions per aconseguir-ho. L’ofici més urgent s’adreça al director general dels Mossos d’Esquadra, perquè els faci arribar la llista de punts de participació i dels responsables que els hagin autoritzat. Finalment, la Fiscalia també vol saber el pressupost i qui ha facilitat a l’empresa Unipost el llistat de destinataris de la propaganda relacionada amb el 9-N.

El govern de la Generalitat ha fet públic un altre comunicat en què assegura que “l’únic responsable que ha autoritzat l’accés a locals públics és el mateix govern” i, per tant, “no es pot demanar la identificació a voluntaris que res tenen a veure en aquesta autorització”. El govern català recorda que ha demanat un aclariment al Tribunal Constitucional sobre l’abast de la suspensió que encara no ha estat resposta, i assegura que els voluntaris del 9-N podran desenvolupar demà la seva tasca amb total normalitat.

Denúncies als jutjats de guàrdia

Mentrestant, tres representants de la plataforma espanyolista Societat Civil Catalana (SCC), Rafael Arenas, Juan Francisco Arza i Sixto José Cadenas, han presentat a primera hora de la tarda una denúncia davant del jutjat de guàrdia de Barcelona, a la Ciutat de la Justícia, per l’ús de centres educatius públics en el procés participatiu de demà, al·legant que vulnera la suspensió del Constitucional. Des de l’entitat consideren que això, a més de desobediència, podria representar prevaricació. Per això, demanen al jutjat que ho investigui i que adopti les mesures necessàries per posar fi a la preparació del procés participatiu suspès.

Dos partits polítics (UPyD i PxC) han anunciat que diumenge a primera hora, un cop s’hagin obert els punts de participació, ho tornaran a denunciar als jutjats de guàrdia. Aquestes denúncies podrien tenir més possibilitats de prosperar perquè, a diferència de la d’avui de Societat Civil Catalana, es presentaran denunciant fets que ja s’hauran produït.

La Generalitat “desobeeix” el TC?

El ministeri públic està vigilant perquè el govern català no incompleixi el mandat del Tribunal Constitucional, que l’obliga a suspendre el procés participatiu del 9 de novembre ja que, si es desatén de manera flagrant, directa i manifesta, podria produir-se un delicte de desobediència, segons han informat a l’agència Europa Press fonts fiscals. L’article 410 del Codi Penal tipifica el delicte de desobediència a una resolució judicial i destaca que es necessita una negativa “oberta” per part de l’autoritat o funcionari públic a donar la causa de compliment de la decisió judicial. Això vol dir que l’incompliment ha de ser flagrant i directe.

L’Advocacia de l’Estat també ha analitzat que la Generalitat ni cap administració pública incompleixi la directriu del Constitucional. D’acord amb això, el ministre de Justícia, Rafael Catalá, ha dit aquesta setmana que, “si la Generalitat no promou actuacions en el desenvolupament d’una consulta no autoritzada, no sembla que calgui requerir al Tribunal Constitucional ni als jutges i tribunals, perquè no hi ha infracció de l’ordenament jurídic“. El ministre ha anunciat que ningú impedirà aquest diumenge l’exercici de la llibertat d’expressió.

Però avui mateix, en una entrevista amb TV3, el president de la Generalitat, Artur Mas, ha acabat d’esclarir que, com s’havia anunciat, serà el govern qui farà el recompte final dels vots i qui dilluns, l’endemà de la jornada de votació, farà públics els resultats oficials. Demà, al llarg de tot el dia, està previst que sigui la mateixa vicepresidenta del govern, Joana Ortega, qui comparegui davant dels mitjans de comunicació per informar del desenvolupament de la jornada i donar avanços de les xifres de participació.