En els últims quatre anys, el parc d'habitatge de lloguer social a la ciutat gairebé s'ha duplicat. Tot i així, el drama dels desnonaments fa que la demanda d'habitatge creixi. ANTONI VIVES, tinent d'alcalde d'Hàbitat Urbà "Fins a l'any 2010 hi havia 1.000 pisos de lloguer social i nosaltres volem arribar als 3.000 molt ràpidament. I evidentment anar continuant, però aquests 3.000 són els que volem en el curt termini." Per això, el govern municipal s'ha proposat captar habitatges buits i destinar-los a les famílies més vulnerables. I ho farà per vies diferents. CAPTAR 200 HABITATGES PRIVATS Una de les més ràpides serà a través del conveni de col·laboració que l'alcalde signarà en els propers dies amb la Taula del Tercer Sector. L'objectiu és captar 200 habitatges del mercat privat per destinar-los a lloguer social. COMPRAR 300 HABITATGES BUITS Una altra via és la compra d'habitatges buits per part de l'Ajuntament. De moment ja n'ha adquirit una seixantena a Ciutat Vella. En total, l'objectiu és comprar-ne 300. INSPECCIÓ DE 398 PISOS BUITS DELS BANCS I l'altre pla d'actuació, una mica més complex, és detectar i sancionar els pisos propietat de les entitats bancàries buits, com a mínim, durant dos anys. De moment, l'Ajuntament n'ha detectat uns 400 de potencials a Ciutat Meridiana, la Trinitat Vella i el Besòs. Les inspeccions s'iniciaran immediatament per saber, com a màxim a principis de 2015, si es poden destinar a lloguer social. ANTONI VIVES, tinent d'alcalde d'Hàbitat Urbà "Hi ha entitats bancàries que col·laboren molt i d'altres que no tant, és una qüestió seva. La nostra qüestió és fer que compleixin la normativa i posar a disposició els pisos que tenen a l'abast." Al llarg d'aquest mandat, l'Ajuntament ha invertit 50 milions d'euros a ajudar 40.000 famílies en situació d'emergència social en matèria d'habitatge.

L’Ajuntament vol posar fi al “dèficit històric d’habitatge de lloguer social” que pateix Barcelona des de fa dècades, segons el tinent d’alcalde d’Habitat Urbà, Antoni Vives. L’any 2010, el parc d’habitatge de lloguer municipal era de 1.140 pisos, mentre que ara s’ha doblat la xifra i n’hi ha 2.248. La intenció del consistori, però, és arribar a tenir un parc de 3.000 habitatges en els propers anys.

Una part important d’aquest parc d’habitatge serà de nova construcció. 500 pisos es construiran de forma immediata, i ja se n’han anunciat les primeres promocions a Glòries. El consistori, però, disposa de 28 solars buits gràcies al Pla empenta, amb un potencial de construcció de més de 2.000 habitatges, en zones com Can Batlló o les antigues casernes de Sant Andreu.

La resta del parc de lloguer es nodrirà de la captació d’habitatges buits. Una part important seran pisos de les entitats bancàries on faci més de dos anys que no viu ningú. L’Ajuntament assegura que, abans de gener, n’haurà inspeccionat 400 que ja ha detectat com a potencialment buits a barris especialment mancats d’habitatge de lloguer com el Maresme, el Besòs, Ciutat Meridiana o la Trinitat Vella. També preveu la compra directa de 300 pisos buits (actualment ja en té 62) i la captació de 200 habitatges de particulars. A tots aquests s’hi hauran d’afegir 300 pisos més de nova construcció per part d’entitats i promotors privats del tercer sector.

L’Ajuntament també ha donat dades de la feina de mediació que s’ha fet amb les famílies amb processos de desnonament oberts. Des del principi de mandat municipal actual, el consistori ha ajudat prop de 40.000 famílies de la ciutat i hi ha invertit 50 milions d’euros.