MIQUEL ROCA, advocat de la infanta Cristina "Han estimat parcialment el nostre recurs pel que fa a la qualificació del delicte de blanqueig de capital que era l'acusació més greu i pel contrari es manté la figura de cooperació en un delicte fiscal que l'Agència Tributària diu que no s'havia produït i que el fiscal diu que no s'havia produït, per tant nosaltres discrepem d'aquesta part d'aquesta resolució." "A partir d'aquí s'obre un procés en el qual es donarà tràmit a les acusacions, veurem què diuen i quines són les que mantenen algun tipus d'acusació contra la infanta. Valorem allò que exonera la nostra patrocinada i discrepem del que manté una imputació que creiem que no té fonamentació."

L’advocat de la infanta, Miquel Roca, ha valorat positivament l’estimació parcial del recurs presentat per la defensa i ha discrepat de la resolució perquè, segons Roca, la imputació “no té fonamentació”. La defensa ha afirmat que ara “s’obre un procés en el qual es donarà tràmit a les acusacions” i ha afirmat que si només hi ha acusació popular, alguns precedents indiquen que “no estaria legitimada per continuar endavant”.

Amb aquestes paraules Roca es refereix a la doctrina Botín, que permetria a la germana del rei deslliurar-se de la justícia. Es tracta d’un recurs que permet que un imputat per delicte fiscal pugui evitar el procés si no hi ha acusació pública o particular, és a dir, en aquest cas, acusació de la fiscalia i Hisenda, que n’és la perjudicada. Tenint en compte que, ara per ara, només es manté l’acusació popular del sindicat Manos Limpias, si José Castro ho volgués, li podria aplicar aquesta doctrina.

Imputació per frau fiscal

La societat Aizoon, de la qual la infanta és copropietària en un 50% juntament amb Iñaki Urdangarin, va facturar les retribucions com a rendiments d’activitats econòmiques amb l’objectiu de tributar menys en la declaració del a renda. Així ho assenyala el jutge José Castro en la instrucció, que concreta que la societat podria haver defraudat 337.138 euros en les declaracions de la renda dels anys 2007 i  2008. Segons Castro, Aizoon s’utilitzava com a empresa pantalla, en què suposadament es desviaven diners públics d’activitats irregulars com si es tractessin de rendiments professionals.

Pel que fa al blanqueig de capital, els magistrats Mónica de la Serna, Juan Jiménez i Diego Gómez Reino han arxivat la imputació de la infanta però mantenen les d’Iñaki Urdangarin, l’exsoci del duc de Palma Diego Torres i la seva dona, Ana María Tejeiro.

Sis anys per al judici

Tot i que la instrucció del cas Nóos va començar el 2010, la imputació de Cristina de Borbó no va arribar fins a 2013. Aquest 2014, el jutge va reiterar-ne la imputació i, un mes després, la infanta va negar la seva vinculació amb el cas en la declaració davant de l’Audiència de Palma. La investigació judicial acabarà amb un judici que, segons l’Audiència de Palma, es podria celebrar el 2016, sis anys després de l’inici de la instrucció.