Comunicar-se amb els altres és una de les majors dificultats dels nens i nenes diagnosticats d’autisme. En aquests casos, les habilitats socials i comunicatives s’han d’aprendre amb exercicis i teràpies. El videojoc ‘Pico’s adventure’ convida els nens amb autisme a acompanyar un alienígena que ha aterrat a la Terra. El joc detecta els moviments del nen que hi juga i així promou conductes com demanar ajuda, prendre torns o donar instruccions als altres infants.

Els primers estudis experimentals han demostrat l’eficàcia del videojoc, per la qual cosa, pot ser un bon complement a les teràpies que existeixen actualment per a l’autisme. Per jugar-hi, només cal disposar d’una càmera Kinect que es pot connectar en una consola Xbox o a l’ordinador. Els creadors expliquen que així es pot utilitzar tant en l’àmbit domèstic com a l’escola.

El videojoc és resultat del treball conjunt del grup de recerca Cognitive Media Technologies de la Universitat Pompeu Fabra i la Unitat Especialitzada de Trastorns del Desenvolupament de l’Hospital Sant Joan de Déu. La producció va començar el desembre de 2012. El projecte s’emmarca en el programa europeu Motion-based adaptable playful learning experiences for children with motor and intellectual disabilities (M4All).