Semblava un miratge, però en les properes setmanes es farà realitat. Aquesta part dels entorns de la presó de joves de la Trinitat Vella es convertirà a principis de 2015 en un aparcament de més de 1.300 metres quadrats. És només un dels usos provisionals d'aquest espai, que també tindrà dues pistes esportives, un parc infantil i un circuit de gimnàs per a la gent gran. Aquest migdia s'ha presentat el projecte detallat, que s'inclou dins d'un pla més ampli de transformació del barri de la Trinitat Vella. XAVIER TRIAS, alcalde de Barcelona "Comença una transformació d'una zona que serà molt important pel districte de Sant Andreu. Serà una nova centralitat i tindrem una nova situació." Aquest projecte preveu transformar tot el solar de la presó de joves i els entorns, on es construiran nous equipaments i també 450 habitatges, la majoria de protecció oficial. Uns edificis que, en part, serviran per reallotjar-hi els veïns dels blocs més propers que estan afectats des de fa molt temps per aluminosi. ALBERT CIVIT, gerent d'Hàbitat Urbà "Pretenem que des del minut zero els veïns puguin gaudir dels espais que anem transformant." Per això la construcció dels pisos començarà com a màxim d'aquí a un any i mig, abans que el centre penitenciari s'enderroqui definitivament. Tot plegat és una llarga reivindicació veïnal que per fi, diuen, pren forma. JOSEP MARIA LÓPEZ, president de l'AV Trinitat Vella "La sortida d'Europa per Barcelona és la Trinitat Vella. No volem que sigui un barri similar a la sortida de la Diagonal, perquè sabem les diferents situacions que hi ha a la ciutat, però ens mereixem un tracte igual o millor perquè hem construit Barcelona amb l'ajuda de tota la gent que viu aquí." La transformació de la Trinitat Vella es basa en una inversió de set milions d'euros, pactada entre el CiU i el PP el mes de juliol, que es desenvoluparà en cinc fases al llarg de nou anys.

En les pròximes setmanes començara la urbanització provisional dels entorns de la presó de la Trinitat Vella, al districte de Sant Andreu. La demolició de les últimes cases dels funcionaris el mes de juliol passat ha deixat uns solars de 3.800 metres quadrats que actualment estan en desús. A mitjan gener, s’hi ubicarà un aparcament d’uns 1.342 metres quadrats, dues pistes de bàsquet, un parc amb jocs infantils, un circuit de gimnàstica per a gent gran i una zona d’esbarjo per a gossos. La remodelació inclourà també la instal·lació de mobiliari urbà: fonts, papereres, cadires i enllumenat. Per a aquesta actuació, es destinaran 400.000 euros.

La recuperació d’aquest espai és només el primer pas d’un macroprojecte per convertir el centre penitenciari de joves en una illa d’equipaments, habitatges de protecció oficial i zones verdes. La transformació es desenvoluparà en cinc fases al llarg dels pròxims nou anys. Un cop es buidi el centre penitenciari i es traslladin els interns al nou centre de règim obert que es construirà a la Zona Franca, l’edifici s’enderrocarà. Un acord entre CiU i PP el mes de juliol passat va donar llum verda a la transformació.

El projecte d’urbanització d’aquest espai encara s’està redactant, però preveu la construcció d’equipaments i d’uns 452 habitatges de protecció oficial. Des de l’Ajuntament, han anunciat que la construcció dels habitatges començarà d’aquí a un any i mig, abans que la presó s’enderroqui completament. Aquests pisos serviran, en part, per reallotjar els veïns dels blocs del Patronat Municipal de l’Habitatge del carrer del Pare Pérez del Pulgar.

S’acomplirà així una demanda que persegueixen des de fa més de cinc anys els veïns de la Trinitat Vella. Els veïns anhelen el reallotjament per poder tenir un habitatge digne. El president de l’associació de veïns del barri, Josep Maria López, reivindica a més que la Trinitat Vella és una sortida de la ciutat cap a Europa de la mateixa manera que ho és la sortida de la Diagonal i per això demana que no es deixin de banda els problemes d’aquesta part de la ciutat.