CARME MIRÓ, responsable del Pla Barcino "Aquesta reconstrucció de Barcino no la volíem deixar aïllada, sinó que la volíem deixar dins de la ciutat actual. Hi ha molts espais de Barcino que es poden visitar però que la gent passa per davant i no els coneix. No els coneix perquè ningú no els ho ha explicat."

Els usuaris poden viatjar des d’aquest dimarts a la ciutat romana de Barcino a través d’una aplicació mòbil, en aquest web i a Google Earth, on es podrà també consultar el model virtual. S’ha escollit el marc cronològic de finals del segle III-IV perquè la ciutat va viure una transformació profunda amb la construcció d’un segon recinte emmurallat (76 torres i quatre portes) i la reforma d’algunes domus (les cases romanes familiars). El resultat de l’aplicació és fruit del treball científic realitzat per arqueòlegs, historiadors i epigrafistes dels últims cent d’anys i el punt de partida ha estat la documentació de les excavacions arqueològiques, els estudis patrimonials i alguns treballs de recerca.

L’usuari pot navegar per l’aplicació i viatjar per exemple a la muralla, l’aqüeducte, les termes, la porta de la plaça Nova i el mont Tàber i, a la vegada, situar aquests espais en la Barcelona actual. També es detalla informació sobre l’urbanisme, el fòrum romà, el temple d’August, les termes i hi ha, a més, un glossari amb els noms més rellevants d’aquells temps. Fins i tot s’hi inclouen unes rutes per descobrir Barcino i una galeria fotogràfica, en alguns casos d’espais que no són visitables. L’objectiu de l’aplicació és fer difusió de la història romana de la ciutat.

L’app està pensada per al públic barceloní que vol conèixer el passat i també per als turistes interessats en la història. La iniciativa està disponible en tres idiomes: català, castellà i anglès. El projecte, que ha creat l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB), amb la col·laboració del Laboratori de Modelització Virtual de la Ciutat de la UPC, ha permès dibuixar i restituir en 3D la ciutat romana. L’Ajuntament ha anunciat que s’està treballant en dues aplicacions més per donar a conèixer també la ciutat romana de la Sagrera i les domus de Barcelona.