ALFONS CONESA, director de l'Agència Catalana del Consum "Jo crec que és una decisió que no té cap base i que va en contra de les persones vulnerables i és inqualificable." "És una decisió política?" "Jo crec que únicament només li podem donar aquesta lectura per una raó, perquè per tema social és ajudar les persones. El decret de pobresa energètica, el que busca és una solució entre l'usuari i la companyia no per no pagar, el que no diu el decret és que el deute quedi condonat, sinó que el deute s'ajorna i es paga amb un termini. Si no s'aplica el decret, les persones que no puguin pagar els tallaran el subministrament. Vol dir que la companyia ha de pagar, els peatges de la factura que no es paga i els impostos. Si fem uns ajornaments, la companyia haurà de pagar els peatges i els impostos, però els recuperarà i també recuperarà el subministrament que de l'altra manera no els recuperava, per tant, no afecta en res la caixa única."

Alfons Conesa ha criticat la decisió del Tribunal Constitucional de suspendre el decret de pobresa energètica i ha assegurat que la decisió “no té cap base […] i és inqualificable”. Conesa ha assegurat que només se li pot donar una lectura política a aquesta decisió. També s’ha referit a les pèrdues de les elèctriques en cas que no s’apliqui la mesura: “Si fem uns ajornaments, la companyia haurà de pagar els peatges i els impostos, però els recuperarà i també recuperarà el subministrament que d’una altra manera no els recuperava”, ha dit.

El decret de pobresa energètica es va aprovar a Catalunya a finals de 2013 amb l’objectiu que les persones sense recursos poguessin posposar els pagaments de les factures elèctriques de novembre a març sense que se’ls tallés el subministrament. Tot just fa un mes el govern central va presentar un recurs contra el decret perquè considera que envaeix competències, qüestiona la unitat del mercat i va en contra de les elèctriques.

Conesa també s’ha referit a la nova factura elèctrica i ha assegurat que el consumidor podrà saber “tot el que ens cobrem pel consum i també per altres conceptes”. El responsable de l’Agència Catalana del Consum ha assegurat que més del 60% del que es paga per la llum són “peatges i impostos”. Conesa ha donat alguns consells per rebaixar la factura, com per exemple rebaixar la potència contractada, canviar les bombetes per les de LED i apagar tots els aparells elèctrics quan el consumidor marxi de casa.