ÓSCAR RAMÍREZ, regidor del PP "CiU cedeix a la proposta del PSC a canvi del suport a l'ordenança de la bicicleta. Això sembla un canvi de cromos, estan jugant amb la seguretat de la resta d'usuaris de la bicicleta i de la ciutat." EDUARD FREIXEDES, regidor de Mobilitat "Això no és cap canvi de cromos sinó que aquí el que estem fent és treballar per tenir un bon carril bici a la Diagonal i una bona ordenança a la ciutat." DAVID ESCUDÉ, regidor del PSC "Aquest atac de banyes, senyor Ramírez, no està justificat. L'entesa entre el govern i el PSC l'única cosa que fa és corregir l'entesa del seu grup, el PP, amb el govern."

Actualment la separació entre les bicis i el trànsit rodat a l’avinguda Diagonal, al tram d’obres comprès entre el passeig de Gràcia i Francesc Macià, es limita a una doble línia contínua pintada a la calçada. Després d’acordar el setembre passat instal·lar-hi bandes rugoses com a element separador, ara tots els grups municipals han aprovat fer un pas més enllà arran d’una proposició del PSC. 

Les entitats que integren el Grup de la Bici del Pacte per la Mobilitat, com el Bicicleta Club de Catalunya (BACC) o Amics de la Bici, s’encarregaran de decidir el tipus concret de separador que s’implantarà. Per tant, previsiblement, la solució podria anar més enllà de les bandes rugoses, atès que diferents entitats del sector consideren que aquests elements no són suficients per evitar que les motos i altres vehicles motoritzats envaeixin el carril bici.

“Intercanvi de cromos” i “atacs de banyes”

L’entesa amb el PSC ha volgut llegir-se com un primer pas per pactar la reforma de l’ordenança de la bicicleta. Tot i la unanimitat entre els grups municipals, el PP ha acusat el govern de fer un intercanvi de favors amb els socialistes per assegurar-se l’aprovació de la futura normativa. “Això sembla un intercanvi de cromos”, ha criticat el regidor del PP, Óscar Ramírez. El titular de mobilitat a l’Ajuntament, Eduard Freixedes, ho ha negat i ha replicat que es tracta de “treballar per tenir un bon carril bici i alhora una bona ordenança”.  Freixedes ha convidat la resta de grups a unir-se a la negociació. Per la seva banda, el regidor socialista David Escudé ha titllat d'”atac de banyes” l’actitud dels populars.

Controls de la Urbana per vigilar que no s’envaeixi el carril bici

En la mateixa comissió també s’ha acceptat un prec d’ICV-EUiA perquè la Guàrdia Urbana iniciï una campanya per controlar que les motos i altres vehicles no envaeixin els carrils destinats a les bicicletes. Es posarà especial atenció on es cometen més infraccions, com és el cas de la Diagonal. Sobre aquest carril bici, la regidora d’ICV-EUiA, Isabel Ribas, ha criticat que “no es poden obrir carrils provisionals si no està garantida la seguretat”. Freixedes ha admès que el carril bici s’ha de replantejar, però també ha dit que quan hi ha obres, “tothom sap” que les coses no acaben de funcionar bé.