El síndic de greuges, Rafael Ribó, ha estudiat el cas d’una parella de noies que es volien casar el pròxim mes de novembre a Sarrià. El torn de rotació per oficiar l’enllaç requeia en un regidor del PP que va al·legar l’objecció de consciència per no celebrar la cerimònia.

Tot i que ni la data ni l’hora de la boda no s’ha hagut de canviar, el síndic considera que el debat que ha obert el cas pot vulnerar el dret a la intimitat del futur matrimoni. Per això, Ribó demana a l’Ajuntament que promogui la igualtat i la normalització dels enllaços entre persones del mateix sexe i s’evitin les polèmiques en puguin fomentar la discriminació.

Per això, recomana que l’Ajuntament doni a conèixer amb antel·lació el torn de rotació per celebrar matrimonis civils. També demana que els regidors que vulguin al·legar objecció de consciència per oficiar unions de parelles homosexuals ho comuniquin a l’inici del mandat o en el mateix moment en què rebin la delegació de l’alcalde. D’aquesta manera, es podrien tenir en compte les reserves personals i s’evitarien afectacions posteriors.

El síndic recorda que ja va actuar en un cas similar el 2011, quan un regidor de Ciutat Vella també es va negar a casar una parella del mateix sexe.

La recenment aprovada llei per combatre la discriminació i la violència contra els homosexuals, bisexuals i transsexuals estableix que el síndic és qui ha de garantir els drets i llibertats del col·lectiu LGTB davant de l’Administració.