La campanya "Tanquem el CIE" ha arribat avui fins a les portes del centre d'internament. 900 persones, segons la Guàrdia Urbana han denunciat que és un espai opac on es cometen abusos i agressions. Han recordat, que des de 2006 quatre persones han mort dins les instal·lacions. L'actriu Carme Sansa ha llegit el manifest de la campanya, al qual s'han adherit més de 165 entitats i centenars de personalitats públiques. Creuen el procés que viu Catalunya és una oportunitat per intentar canviar les polítiques d'immigració. MIREIA VEÍ, portaveu de la campanya "Tancarem el CIE de Barcelona" "En aquest nou país que sembla que es construeix, no hi tinguem ni fronteres que es cobren vides, ni batudes que parin a la gent per al color de pell, ni tota aquesta sèrie de traves que fan que la mobilitat, sigui un dret que ni es garanteix i que sembla que sigui un crim". El punt àlgid de la mobilització ha arribat amb aquesta cadena humana. Tot i que finalment no s'ha aconseguit encerclar tot el recinte, les entitats asseguren que l'acció ha estat un èxit, perquè han aconseguit més suports que mai. Ara, diuen, cal aprofitar-los per demanar a les institucions que actuin. ALBA CUEVAS, portaveu de SOS Racisme "No ens val el fet que no hi hagi competències directes per part de les institucions. Entenem que aquí venen a ser retingudes i maltractades persones que són veïns i veïnes de Catalunya i de Barcelona. Volem exigir tant a l'Ajuntament de Barcelona i al Parlament de Catalunya que diguin algo". Aquest ha estat l'acte central de la campanya tancarem el CIE impulsada per diverses entitats. L'acció simbòlica s'ha tancat amb actuacions musicals i la lectura d'un manifest.

A partir de les 16 h, l’organització de la campanya, que té el suport de més de 165 entitats i un miler de personalitats públiques, ha posat a disposició dels manifestants uns busos llançadora des del metro de Bellvitge, a l’Hospitalet. Però, des de Barcelona, molta gent s’hi ha desplaçat agafant el bus 109, que durant més d’una hora ha anat ple de viatgers. Segons els organitzadors, s’hi han aplegat entre 800 i 1.000 persones; concretament han estat 900, segons la Guàrdia Urbana.

A les 17 h ha començat un acte davant del Centre d’Internament. Abans que l’actriu Carme Sansa hagi llegit el manifest de la campanya, s’hi han deixat sentir els tabalers dels Diables de Sants i diverses actuacions musicals multiculturals. També hi ha actuat el cantautor Cesk Freixas.

A l’escenari han pres la paraula representants d’algunes de les entitats que donen suport a la campanya “Tancarem el CIE de Barcelona”. Han denunciat que el CIE és un espai opac on es cometen abusos i agressions; des del 2006, quatre persones han mort dins d’aquestes instal·lacions. Els parlants han repetit que fa només tres anys, quan alguns col·lectius es van començar a mobilitzar per denunciar el funcionament d’aquests centres, era inimaginable que aquesta idea arribés a situar-se en el centre del debat públic, mentre que ara és possible tancar no només el CIE de Barcelona sinó tots els que hi ha a Espanya.

SOS Racisme denuncia que els CIE, on l’estat tanca persones sense papers que no han comès cap delicte, formen part de tot l’entramat de deportacions a Europa, juntament amb les batudes a les fronteres i els vols de deportació. Demanen que s’acabi amb aquestes pràctiques i que aquest sigui un tema també present en el procés constituent que viu Catalunya.

La plataforma Tanquem els CIEs considera que la mobilització d’avui, encara que no s’hagi arribat a encerclar el gran recinte del Centre d’Internament d’Estrangers de la Zona Franca, ha estat tot un èxit pels suports tan diversos que ha aconseguit sumar.

Tanquem els CIEs continuarà treballant per aconseguir el tancament d’aquests centres. Concretament, demanen a l’Ajuntament de Barcelona que presenti un posicionament institucional per garantir els drets humans al CIE de la Zona Franca.