ARTUR MAS, president de la Generalitat "El govern de Catalunya manté l'objectiu d'organitzar la consulta el 9 de novembre d'aquest any 2014. Això què vol dir? Que hi haurà locals oberts, perquè la gent hi pugui anar a participar, que hi haurà urnes i hi haurà paperetes." Hi haurà consulta però no com estava prevista. Servirà, segons Artur Mas, de pas previ al veritable referèndum en forma d'eleccions plebiscitàries. Una possibilitat que dependrà, ha afegit, que els partits acceptin presentar una candidatura conjunta. "Unes eleccions que jo convocaré de manera ordinària, eleccions al Parlament de Catalunya com sempre, però que els partits poden transformar en un referèndum si van en una llista conjunta i amb un programa conjunt. De tal manera que el vot en aquella llista i aquell programa a tot arreu del món sigui correctament llegit com la victòria o la derrota." Una candidatura conjunta que ara mateix està a en suspens ja que, tal com ha reconegut Mas, la unitat dels partits proconsulta s'ha esquerdat. "El consens polític, ja m'ho heu sentit dir, és la baula més feble de la cadena. Ara aquesta baula s'ha desencaixat i depèn dels partits que no es trenqui i es pugui tornar a encaixar." Amb el consens polític debilitat, Mas ha demanat l'ajuda de la població. "Necessitem, insisteixo, la gent més que mai. Perquè quan ets una mica més feble el que cal és reforçar tot el que es pugui per convertir febleses aparents amb fortaleses reals." I per això ha llançat una crida a la participació el 9-N i demana a Esquerra Republicana i la resta de partits partidaris de la consulta que facin el mateix i mobilitzin els seus simpatitzants. De la consulta alternativa del 9-N se'n coneixen pocs detalls. Com? Se sap, per exemple, que el vot serà presencial i s'haurà de mostrar el DNI. No hi haurà un cens previ, sinó que els participants es registraran en el moment d'anar a votar amb un sistema informàtic que ha d'ordenar les votacions. Qui podrà votar? Com a mínim hi podran participar els mateixos col·lectius que els previstos en la consulta inicial. És a dir, les persones de més de 16 anys, residents a Catalunya o que visquin a fora però que en el document nacional d'identitat consti que resideixen en territori català. Queda en suspens què passarà amb els immigrants amb residència legal però sense DNI. On es podrà votar? Es podrà votar als locals habilitats per la Generalitat. Les paperetes seran les mateixes que en la consulta inicial i, per tant, es preguntarà el mateix. Voluntaris Per tot plegat es necessitaran 20.000 voluntaris. Marc legal A més, es crearà un consell general de participació ciutadana que ha de vetllar per la transparència de la consulta alternativa. La Generalitat s'empararà en la competència que té d'impulsar la participació ciutadana, que li otorga la llei de consultes populars aprovada el 2010 pel tripartit, prèvia a la llei de consultes suspesa.

Mas ha explicat que la Generalitat s’acollirà a “marcs legals preexistents” que li donen “competències per fer processos de participació ciutadana”, tot i que no ha especificat quines són exactament les eines legals de les quals se servirà l’executiu. Segons el president català, la consulta és de 20.000 voluntaris a les meses i els col·legis i la col·laboració dels ajuntaments que van donar suport al dret a decidir.

Els participants a la consulta hauran de mostrar el seu carnet d’identitat a l’hora de votar, de manera que s’elaborarà el registre en el mateix moment. La nova proposta de consulta preveu que puguin votar també les persones que viuen a la resta de l’estat espanyol però consten com a residents a Catalunya al seu DNI, que podran participar a la consulta “si aquell dia vénen a Catalunya”. Mas també ha afirmat que els locals que es faran servir seran de titularitat de la Generalitat i es donarà a conèixer el recompte de participants i els resultats l’endemà de la consulta, el 10 de novembre.

El president de la Generalitat ha admès que “el consens polític és la baula més important de la cadena”, i ha reconegut que en aquests moments “està desencaixada, però no està trencada”. En aquest sentit, Mas ha repetit que els partits poden ser “part de la solució o part del problema”, i s’ha mostrat confiat que “l’esquerda” entre partits sigui “temporal”.

Mas ha afirmat, però, que l’instrument definitiu seran unes eleccions que convocarà “de manera ordinària” en què els partits s’hauran d’organitzar en “una llista conjunta i programa conjunt”.  Ha reconegut que aquesta llista ha conjunta ha de tenir prou gruix com per aconseguir la majoria absoluta, però no cal “que hi siguin tots”. Segons el president, si aquesta llista obté majoria absoluta, “el referèndum haurà guanyat”. Mas ha insistit que “l’adversari real és l’Estat espanyol” i ha subratllat que “l’adversari real no està a Catalunya”, en referència a les desavinences entre els partits del bloc proconsulta.

La suposada retirada de la consulta, una “excel·lent notícia” per Rajoy

Abans de l’anunci del president català, el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, s’ha mostrat content de la retirada de la consulta insinuada dilluns a la nit i ha expressat que “és una excel·lent notícia”. Rajoy ha insistit que la consulta del 9 de novembre, tal com estava plantejada, “no és legal”, i ha recordat les diferències amb el cas escocès. Segons el president del Govern espanyol, “a Espanya la sobirania no és del Parlament, sinó del poble, i el poble va votar la Constitució”. En referència a la reacció del president espanyol, Mas ha asseverat que “de vegades, les excel·lents notícies duren només unes poques hores”.