"Preservar aquest patrimoni històric ha estat per la força que hem fet entre tots." La festa reivindicativa anual per la recuperació de la masia de Can Fargas ha estat en aquesta ocasió menys reivindicativa i més festiva que mai. Després d'anys de reclamacions, els veïns han pogut anunciar l'inici, el proper dia 20, de les obres que convertiran l'edifici històric en una escola de música municipal i permetran preservar aquest característic immoble del passeig de Maragall. MONTSE CASELLAS, Salvem Can Fargas "Ens interessava molt que no es fes malbé la masia i que es conservés perquè la gent la pogués mirar." La masia és de l'Ajuntament des de fa cinc anys, quan la va comprar per protegir-la dels projectes privats que en posaven en perill l'estructura. Ara, l'escola de música que hi construirà tindrà més de mil cinc-cents metres quadrats i una capacitat per 400 alumnes i 20 professors. Costarà més de dos milions d'euros i ha d'estar enllestida en 12 mesos. FRANCINA VILA, regidora d'Horta-Guinardó "És molt important primer perquè recuperem un patrimoni, el posem en funcionament i, per tant, vol dir que ja no haurem de patir perquè es conservi ni perquè es mantingui. És un equipament de referència per a tota la ciutat i que aposta per la cultura i la formació de la ciutadania." Quan finalitzin les obres de l'immoble, s'ha d'iniciar la rehabilitació del jardí. Una actuació que els veïns reclamen que es faci alhora. De cara a un futur més llunyà, el consistori no descarta ampliar l'edifici.

La masia de Can Fargas, amb 1.530 metres quadrats de superfície de construcció, està integrada per un conjunt d’edificacions adjacents que daten de diferents èpoques, entre les quals destaca la torre medieval situada en la zona central i que està catalogada com a bé cultural d’interès nacional (BCIN).

La regidora d’Horta-Guinardó, Francina Vila, ha destacat que l’actuació a la masia, anunciada ja fa un any, permetrà “revalorar el patrimoni cultural del nostre territori” i ha felicitat al veïnat per “tants anys de reivindicació per la recuperació de la masia, que ara els permetrà disposar d’un equip de primer nivell en l’àmbit cultural”.

Segons s’ha informat avui en un comunicat de l’Ajuntament de Barcelona, aquests treballs pressupostats en 2.283.427 euros permetran que Horta-Guinardó pugui gaudir d’una Escola de Música Municipal amb capacitat per a 400 estudiants i 20 professors. Actualment, Barcelona disposa de quatre escoles municipals de música: Can Ponsic (al districte de Sarrià – Sant Gervasi); Eixample – Joan Manuel Serrat (a l’Eixample); Nou Barris i Sant Andreu.

Festa ja no reivindicativa

El veïnat constituït en la Plataforma Salvem Can Fargas, que acumula 12 anys de reunions, litigis, lluites i controvèrsies, ha celebrat avui la XIIa Festa Reivindicativa, aquest cop sense el caire reivindicatiu atesa a la bona notícia. La festa ha començat a les 10 del matí amb la col·laboració de l’ONG Carumanda, una fira d’artesans, espectacles d’animació per a infants i discursos de felicitacions dirigits al veïnat del districte. A les 14.30 h s’ha gaudit d’una arrossada popular i la tarda ha estat acompanyada de la música del grup de la Taverna del Xatrac.

Tot i haver estat un dia de celebració, els veïns pretenen continuar treballant per fer seguiment del projecte. I, si es compleixen els terminis establerts per l’Ajuntament, el 2016 ja podrien inaugurar el curs a la nova escola de música.