Molts esperen que aquesta sigui la definitiva. Veïns com la Raimunda que no és la primera vegada que senten que la Model tancarà. RAIMUNDA ROIG, veïna "Fa molts anys que ho diuen, eh? Quan jo tenia sis anys ja l'anaven a treure. Ens tiraven cartes els presos, jugàvem pel voltant de la presó que eren muntanyes." Des de llavors ha plogut molt. On hi havia camps, s'eleven edificis i molts veïns creuen que no és lloc per a una presó. Coneguda la notícia ja pensen quina utilitat s'hi podria donar. GEMMA BELILLA, veïna "Podrían dejar un poco de fachada, sería interesante. Pero sobre todo que pongan zonas verdes." "Jo lluitaria pel verd. Que almenys una de les illes sigui una zona verda, per a nens i gent gran." A l'altra cara de la moneda hi ha els familiars dels reclusos. A alguns no els agrada que els allunyin la presó. SANDRA MARTÍN, veïna "Ir a ver a un familiar a una cárcel que está fuera de Barcelona puede ser complicado." Per l'Associació de Veïns de l'Esquerra de l'Eixample l'acord entre Generalitat i Ajuntament és una bona notícia. Demanen, però, que no s'enderroqui l'edifici. LLUÍS RABELL, president de l'AV Esquerra de l'Eixample "Nosaltres pensem que hi ha elements arquitectònics que són de valor patrimonial. Hi ha la capella gitana que s'hauria de recuperar pel seu valor artístic. I hi ha elements de memorial democràtic que en qualsevol tipus de projecte que acabem dissenyant, han de ser preservats." Volen també que es recuperi el full de ruta pactat amb el govern municipal anterior, que preveia zones verdes, equipaments educatius i per a la gent gran i un centre per a l'atenció de persones amb autisme. A Trinitat Vella la notícia que la presó anirà a terra també s'ha rebut amb satisfacció. L'associació de veïns ja té dissenyat un projecte que presentarà a l'Ajuntament. JOSEP MARÍA LÓPEZ Associació de Veïns de Trinitat Vella "S'havia previst obrir aquests carrers al barri per comunicar la zona alta i la zona baixa. Pisos de protecció oficial per equiparar gent nouvinguda i gent que pugui comprar pisos de vivenda." També reclamen un centre cívic per al barri.

El president de l’Associació de Veïns de l’Esquerra de l’Eixample, Lluís Rabell, recorda que amb l’anterior govern municipal s’havien pactat un seguit d’equipaments com “zones verdes, equipaments educatius, una residència per a la gent gran i un centre per a l’atenció de persones amb autisme”. Rabell considera, a més, que s’haurien de conservar alguns elements arquitectònics i artístics de l’edifici com la Capella Gitana, els frescos dedicats a la Verge de la Mercè que l’artista Helios Gómez va pintar a la presó durant la seva condemna els anys 50 i que es van tapar amb pintura blanca.

Per la seva banda, l’Associació de Veïns de la Trinitat Vella també celebra que ja hi hagi data per al tancament de la presó de la Trinitat. Reclamen que un cop s’enderroqui s’hi faci un passeig que uneixi la zona alta amb la zona baixa del barri i s’hi construeixin edificis de pisos de protecció oficial.

Reaccions polítiques

L’alcaldable socialista, Jaume Collboni, considera el tancament de la Model és una bona notícia, tot i que arriba tres anys tard, ja que assegura que des de 2011 “la construcció de la nova presó a la Zona Franca estava licitada”. Collboni creu que l’Ajuntament s’ha resignat a fer un paper de “pagador” en tot allò que té a veure amb la Generalitat i n’assumeix el cost.

Alberto Fernández Díaz (PP) ha qualificat l’anunci del tancament de la Model com a electoralista i retreu que el 1997 Artur Mas i Xavier Trias, -llavors consellers d’economia i presidència, respectivament- ja van anunciar el tancament de la Model “i encara continua oberta”. Els populars creuen que la mesura no és en ferm, ja que s’han de garantir les partides econòmiques i calendaris, que hores d’ara encara són incerts.

ICV-EUiA exigeix garanties a Trias que no hi haurà hotels ni habitatge lliure al solar de la Model. El president del grup municipal, Ricard Gomà, ha criticat l’acord signat per la Generalitat i l’Ajuntament que “suposa un sobrecost a la ciutat que només s’explica per l’urgència de liquiditat del govern d’Artur Mas”. Gomà ha demanat consensuar amb els veïns els equipaments que es facin als espais que ara ocupen la Model i la presó de la Trinitat Vella.