Vidal ha enviat un comunicat als mitjans com a resposta a l’expedient disciplinari que va obrir aquest dijous el Consell General del Poder Judicial. El CGPJ va demanar també la suspensió cautelar de feina i sou al magistrat per dues faltes greus: “infidelitat a la Constitució” i “manca de petició de compatibilitat”.

El magistrat de la Sala Penal 10 de l’Audència de Barcelona confia que pugui continuar exercint com a jutge i “no s’adopti cap mesura cautelar suspensiva” contra ell, una qüestió que resoldrà aquest dilluns una comissió disciplinària del Consell General del Poder Judicial.

En un comunicat, l’associació Jutges per la Democràcia considera “inacceptable que es pretengui castigar un magistrat per exercir la seva llibertat de consciència”. El col·lectiu critica que el CGPJ vulgui establir “un deure d’obediència absoluta a la Constitució vigent” i afirma que les reflexions jurídiques sobre la Carta Magna són legítimes. A més, es mostra contrari a castigar “la llibertat d’expressió i creació d’un jurista” feta al marge de la seva feina. Jutges per la Democràcia es mostra perplex respecte a “l’esforç extensiu realitzat” que, diuen, contrasta amb la indiferència respecte a altres magistrats que han assessorat entitats com la FAES, vinculada al Partit Popular. En el text, el col·lectiu denuncia que aquest expedient vol “uniformitzar la judicatura i ataca la independència judicial” i, a més, es vol utilitzar com un “escarment” davant de qualsevol discrepància. Per tot això, Jutges per la Democràcia adverteixen que exerciran “totes les accions i mesures necessàries per impedir el retorn a temps inquisitorials que creiem oblidats”.

D’altra banda, Esquerra Republicana ha demanat aquest divendres la compareixença de Carlos Lesmes, president del Consell General del Poder Judicial, perquè aclareixi quin règim d’incompatibilitats ha incomplert Vidal. El portaveu d’ERC al Congrés, Joan Tardà, ha mostrat el seu suport a Santiago Vidal i ha titllat el cas de “persecució d’idees”.