ORIOL RECASENS, Estudiants 9-N "La consulta és aquest inici per començar a evolucionar d'una democràcia representativa, com la que tenim ara, a una democràcia més participativa, en què no ha de ser estrany preguntar-nos pel model territorial que és important, que és el que passarà el proper 9 de novembre, però que també puguem ser preguntats sobre quin model d'educació volem, en quin model d'educació volem ser educats." MARCEL MAURI, delegat del rector pels estudiants de la UPF "Legítimament posar-se a favor del dret a decidir en la mesura que això s'emmarqui en aquest espai democràtic, pacífic, i que permeti que els estudiants que ho vulguin puguin anar a classe, en aquest sentit tot el que es faci en aquest context, des de la universitat ens sembla correcte."

Des del Consorci d’Educació de Barcelona, han quantificat en un 45,71% el seguiment de la vaga als centres d’educació secundària públics de la ciutat. Pel que fa a les universitats, tot i que la plataforma d’estudiants 9N diu que ha estat un èxit, els centres asseguren que el seguiment ha estat desigual. La UB apunta que l’assistència ha estat d’un 75%, amb excepcions com a la facultat d’Història, on no hi ha hagut classe. Des de la Pompeu diuen que ha estat una jornada normal, tot i que al campus de la Ciutadella no hi ha hagut classes fins a les onze del matí i ha estat llavors quan han començat a entrar els estudiants que volien anar a classe.

Les protestes han començat aquest dilluns a la nit amb acampades a diferents universitats de la ciutat. Al campus del Poblenou de la Pompeu Fabra, per exemple, hi han dormit prop de mig centenar d’estudiants. Com a la resta d’universitats, tenen un lema comú: “Aturem les classes, activem la democràcia”. I asseguren que tenen el suport d’alguns deganats, com el de la UB del Raval.

La Pompeu Fabra ha emès un comunicat amb les propostes d’acord signades entre el delegat del Rector per les relacions amb els estudiants i la plataforma convocant de la vaga. Tot i no recolzar explícitament la convocatòria, el rectorat “tolerarà” la vaga mentre aquesta transcorri en un ambient tranquil i de respecte envers els estudiants que no la vulguin secundar.

L’acord entre estudiants i rectorat proposa obrir converses entre les dues parts per veure com la institució pot col·laborar amb el desenvolupament del procés cap a la consulta. També s’ha acordat que en les dues jornades de vaga no es tanqui tot el Campus, com proposaven els estudiants, sinó que es tanquin parcialment les reixes de Ramon Trias Fargas. Des d’aquest punt els estudiants podran donar informació personalitzada sobre els motius de la vaga.

A les 11.30 h els estudiants han iniciat una marxa pel centre de Barcelona. Han sortit dels Jardinets de Gràcia en direcció a la plaça de Sant Jaume. Els manifestants s’han aturat davant la Delegació del Govern i s’han assegut a terra amb crits contra el desplegament policial a les portes de l’edifici.

Un cop a la plaça de Sant Jaume han llegit un manifest contra la suspensió cautelar dictada pel Tribunal Constitucional i a favor del dret a decidir.

La manifestació no ha estat l’única acció d’aquest matí. Paral·lelament un grup d’estudiants universitaris han tallat el trànsit de l’avinguda Diagonal a l’altura del Palau Reial. Els concentrats han situat enmig de l’avinguda una urna de cartró de grans dimensions on simulen el fet de votar. Des de la plataforma ‘Estudiants 9N’ diuen que no només volen decidir sobre el futur polític de Catalunya sinó també els aspectes socials del país.

L’aturada convocada pels estudiants és de 48 hores. Per tant, s’allargarà fins dimecres al vespre. Segons els mateixos convocants, vol ser cívica i pacífica, i té un únic objectiu: deixar ben clar que aquesta “és una vaga política” per demanar que es pugui fer una consulta que consideren del tot democràtica i “irrenunciable”. Al darrere hi ha la plataforma Estudiants 9-N, que aglutina diverses entitats: l’Associació d’Estudiants Progressistes (AEP), l’Associació de Joves Estudiants de Catalunya (AJEC), En Lluita, la Federació Nacional d’Estudiants de Catalunya (FNEC), el Sindicat  d’Estudiants dels Pasos Catalans (SEPC) i Sumem.

També dimecres hi ha convocada una marxa, que sortirà de la plaça de la Universitat.