És la fotografia de la unitat, que esvaeix els dubtes d'un compormís que en els darrers s'havia posat en qüestió. El president de la Generalitat i els dirigents dels partits proconsulta van refermar ahir a la nit l'acord de poder votar el 9 de Novembre. Després d'una cimera maratoniana que es va allargar durant set hores, Artur Mas va anunciar la determinació conjunta d'anar a les urnes. ARTUR MAS, president de la Generalitat "Anirem endavant i que a més a més ho farem junts. I aquesta és una gran part de la nostra força. Sabent que tenim al davant d'un Estat que està actuant amb una gran hostilitat i amb tota mena d'impediments perquè el poble de Catalunya no pugui participar i no pugui votar." Un missatge que van confirmar la resta dels partits proconsulta, que també var carregar contra el govern de Madrid. RAMON ESPADALER, secretari general d'UDC "Renovem el nostre compromís i voluntat de votar el 9 de novembre, la nostra voluntat de fer les coses junts i fer les coses bé." ORIOL JUNQUERAS, president d'ERC "Segur que el Govern espanyol continuarà posant traves i dificultats de tota mena i el nostre compromís és seguir superant aquestes traves i aquestes dificultats. JOAN HERRERA, coordinador nacional d'ICV "A un mes de la consulta hauríem d'estar parlant d'altres coses en un país normal, però no tenim un govern de l'Estat normal, però el que sí tenim són forces polítiques que treballen unitàriament perquè això sigui possible." DAVID FERNÁNDEZ, portaveu parlamentari de la CUP "És el pols democràtica a l'Estat, al búnquer d'un Estat que pretèn suspendre la democràcia, segrestar les urnes, i negar-nos que significa i dignifica la democràcia, que és el simple gest de votar." Tots els partits van coincidir també a guardar silenci sobre les mesures que tiraran endavant per esquivar els impediments que hi posi l'Estat espanyol. "Segurament el Govern espanyol es pensava que en poques hores aquí el que fariem és recular, i no, el que diem és que tirem endavant perquè entenem que la ciutadania mereix consulta, ben feta amb participació, útil i on tothom se senti interpelat." "Avui compareixem 11 persones hi ha partit, hi ha equip i el pensem jugar fins al final per guanyar som a una cruïlla històrica però tenim també tot el futur per endavant." Donem suport a la iniciativa de recòrrer, peruqè continuem creient en l'adeqüació de la llei supesa i el decret suspès. El contenciós no té la solució en els tribunals, si no en la política i en les urnes." "Estem units des de la diversitat evident, i seguim units també davant les dificultats evidents perquè estem convençuts que podem fer-ho i podem fer-ho bé."

La reunió va començar a les 11 h i va continuar a la tarda. Al matí, els partits que donen suport a la consulta sobiranista del 9 de novembre van decidir tirar-la endavant malgrat que el Tribunal Constitucional l’hagi suspès cautelarment, i demanar-li que l’aixequi. Tots coincideixen que cal fer cas, per sobre de tot, de la voluntat del poble de Catalunya. Però van ser necessàries unes quantes hores més de reunió per trobar la fórmula més adequada per fer possible la votació el 9-N. A les 22 h, el president de la Generalitat, Artur Mas, va comparèixer davant dels mitjans de comunicació a la Galeria Gòtica del Palau de la Generalitat junt amb la vicepresidenta, Joana Ortega; el conseller de Presidència, Francesc Homs; i els dirigents Oriol Junqueras i Marta Rovira (ERC), Joan Herrera (ICV), Joan Mena (EUiA), Jordi Turull (CDC), Ramon Espadaler (UDC), David Fernández i Quim Arrufat (CUP).

Mas va assegurar que la reunió havia anat bé, justament perquè tots continuen plegats en el procés que ha de culminar el 9 de novembre amb una votació, malgrat l’hostilitat de l’Estat: “Anem endavant, anirem endavant i ho farem junts”, va recalcar. Tanmateix, ningú no va aclarir el calendari de desplegament de les accions necessàries per fer realitat el 9-N, des de les campanyes informatives fins a l’elaboració del registre d’immigrants, per exemple.

El portaveu de CiU al Parlament, Jordi Turull, va precisar que les decisions d’aquest divendres, més que desobeir el Tribunal Constitucional, representen un acte d’obediència al poble de Catalunya: “No hi havia marge per al no-acord, donada la transcendència històrica i el mandat que hem rebut dels nostres ciutadans, ja que la gent ens demana que no afluixem, que anem junts i que el 9-N puguem votar”, va dir.

El president d’ERC, Oriol Junqueras, va explicar que les traves de l’Estat obligaran els partits “a un cert nivell de discreció per assegurar el bon resultat dels compromisos adquirits”. Junqueras va avançar que els partits proconsulta en continuaran parlant entre ells i va precisar que, a la reunió d’ahir, ningú no va parlar d’eleccions anticipades.

El colíder d’ICV, Joan Herrera, va apuntar que la unitat dels partits reunits ahir “és la millor resposta a aquells que tenen al·lèrgia a la democràcia”. Herrera va subratllar que “no hi ha sortida sense consulta” i va emfatitzar que hi ha “voluntat de plantar cara” davant dels obstacles del Govern central.

David Fernàndez, diputat de la CUP, va explicar que l’acord consisteix a “fer respectar la voluntat popular per garantir la consulta, tant sí com no, ja que que no hi ha cap alternativa vàlida a la lliure autodeterminació democràtica”.