SÒNIA RECASENS, tinenta d'alcalde d'Economia, Empresa i Ocupació "Nosaltres demanarem un nou pacte local per un turisme responsable 2015-2020 perquè creiem que cal una nova reflexió. Segui'n a negociar. SARA JAURRIETA, regidora del PSC "No cal que faci cap nou pla de turisme, el té, un magnífic pla de turisme 2010-2015, el té guardat al calaix, només l'ha d'obrir."

El debat sobre el turisme ha tornat a entrar al plenari de l’Ajuntament de Barcelona. Recasens ha explicat que cal una nova reflexió sobre el turisme a la ciutat i ha demanat als grups municipals que “seguin a negociar” per elaborar un nou pla de turisme local. L’anunci no ha agradat als socialistes, que han respost a la petició recordant que la ciutat ja disposa d’un programa al respecte. La regidora del PSC, Sara Jaurrieta, ha dit a Recasens que “té un magnífic pla de turisme 2010-2015, el té guardat al calaix, només l’ha d’obrir”.

D’altra banda, Sònia Recasens ha anunciat que la FAVB i els sindicats CCOO i UGT participaran en el proper Consell General de Turisme de Barcelona, una petició d’ICV aprovada en el plenari de març de 2014.

Demanda per a un turisme menys massiu

La proposició d’ICV-EUiA instava el govern municipal a elaborar un pla de creixement zero per al turisme. Entre altres punts, el text reclamava impulsar un nou Pla d’usos de Ciutat Vella i fer més restrictiva l’ordenança de terrasses, dos acords pactats entre CiU i el Partit Popular el 2013. La demanda d’Iniciativa també instava a elaborar un nou pla d’allotjaments turístics, a aturar el projecte de la marina de luxe al Port Vell i suspendre els plans d’usos de les zones amb més pressió turística.

El líder ecosocialista, Ricard Gomà, ha contraposat el que considera “turisme sense límits” actual a una ciutat democràtica, i ha demanat a Trias que no s’arribi als 10 milions de turistes anuals, tal com reclama el Gremi d’Hotels de Barcelona. En paraules similars ha parlat el líder d’Unitat per Barcelona, Jordi Portabella, que ha criticat l’excés d’hotels concentrats al centre. Pel que fa a la regidora del PSC, Sara Jaurrieta, ha denunciat que no s’hagin utilitzat els diners de la taxa turística per frenar els problemes que genera el turisme.

D’altra banda, el regidor del Partit Popular Eduardo Bolaños ha reclamat convivència però ha apuntat que s’ha de respectar la iniciativa privada i la feina. L’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ha dit que el model de turisme actual es va crear durant el govern del PSC i ICV-EUiA, i ha recordat que hi havia 25.000 llits l’any 1992 i 62.528 el 2011. Amb aquests arguments, Trias ha afirmat que “la bombolla turística no l’he inventat jo, però la defenso per responsabilitat”. Des del govern s’ha recordat que el turisme suposa un 12% del PIB a la ciutat i genera 120.000 llocs de treball, i han alertat que els arguments de PSC, Iniciativa i UxB posen en risc Barcelona com a “destí turístic”.

La proposició d’Iniciativa ha estat rebutjada amb els vots en contra de CiU i el PP i els vots favorables d’ICV-EUiA, UxB i el PSC.