Hores abans que el Constitucional suspengués dilluns la consulta, el govern de Trias va nomenar per decret un coordinador municipal del 9-N. També va comunicar a equipaments i escoles de la ciutat que seran col·legis electorals. Així ho ha explicat avui l'executiu al ple arran d'una queixa pública del PP que ha derivat en un tens enfrontament. ALBERTO FERNÁNDEZ DÍAZ, president del Grup Municipal del PP "Senyor alcalde, ha signat decrets o ordres de forma supersònica." JOAQUIM FORN, primer tinent d'alcalde "Home, no tan supersònic ni visionari com van ser el Consell d'Estat o el Tribunal Constitucional." ALBERTO FERNÁNDEZ DÍAZ, president del Grup Municipal del PP "Vostès estan mentint els catalans, no enganyin també els funcionaris." JOAQUIM FORN, primer tinent d'alcalde "Les urnes no són el problema, les urnes són la solució." Els populars no han aconseguit el suport de cap grup per obligar l'Ajuntament a no promoure cap acte pel 9-N. El PSC s'hi ha abstingut i la majoria sobiranista ha tornat a refermar el suport de Barcelona a la consulta malgrat la suspensió de Madrid. ISABEL RIBAS, regidora d'ICV-EUiA "'No se pueden poner puertas al campo', per usar una expressió ben castellana. És a dir, no es pot utilitzar la llei contra la voluntat d'un poble." GABRIEL COLOMÉ, president del Grup Municipal del PSC "El poble vol votar. Que vivim en una dictadura a Espanya? Està dient que sí, senyor alcalde? Espanya no és democràtica? Tenim un greu problema que l'alcalde de Barcelona dubti que Espanya sigui democràtica." JORDI PORTABELLA, president del Grup Municipal d'ERC+Dcat+Rcat "El govern fa mesos que diu que és il·legal! Qualsevol diu que 'no' al Tribunal Constitucional, amb un president que és exmilitant del PP." El ple també ha compromès Trias a explicar el cas català al món amb cartes a diversos alcaldes. A instàncies del PP, Trias ha quantificat en 50.000 euros màxim el cost del Llibre blanc que ha encarregat per saber què suposaria per a Barcelona ser capital d'estat.

L’impulsor de la proposta, Jordi Portabella (ERC+Dcat+Rcat), ha demanat que Barcelona “lideri el municipalisme a favor del dret a decidir” i ha recordat que el 96% dels ajuntaments del país han aprovat mocions de suport a la consulta. Joaquim Forn (CiU) ha destacat que el municipalisme és un pilar important del país i que no ha d’esdevenir un actor secundari. Joaquim Mestre (ICV-EUiA) ha defensat que la consulta és “imprescindible” i que el debat sobre el 9-N és “un conflicte de naturalesa essencialment política”.

El PSC s’absté. El PP s’hi oposa

Gabriel Colomé (PSC) ha fixat la posició dels socialistes en l’abstenció, argumentant que la proposta no representa un diàleg real ni té la intenció d’arribar a acords: “Ens abstindrem de continuar amb l’estèril no-debat d’aquest consistori”, ha dit. Alberto Fernández Díaz (PP) ha criticat que l’Ajuntament participi aquest dissabte en l’acte de suport a la consulta del municipalisme català i acusa el govern municipal de començar a fer gestions per a la celebració del 9-N amb la signatura de diversos decrets.

El cost del llibre blanc

El PP ha preguntat a Trias els criteris d’elaboració del llibre blanc sobre l’impacte de la independència a la ciutat i el cost total del projecte. L’alcalde ha respost que el preu final oscil·larà entre els 30.000 i els 50.000 euros, a raó d’un màxim de 600 euros per article. “No es preocupi, serem molt austers”, ha precisat Trias.

Hores abans que el Constitucional suspengués dilluns la consulta, el govern de Trias va nomenar per decret un coordinador municipal del 9-N. També va comunicar a equipaments i escoles de la ciutat que seran col·legis electorals. Així ho ha explicat aquest divendres l’executiu al ple arran d’una queixa pública del PP que ha derivat en un tens enfrontament.