smartphone

Primer pas per a les trucades a bord a l’espai europeu
La nova normativa de l’Agència Europea de Seguretat Aèria (EASA) permet als passatgers l’ús de dispositius electrònics (telèfon mòbil, tauleta, ordinador o lector d’MP3) a bord durant els vols a l’espai aeri europeu, uns aparells que fins ara només es podien utilitzar en mode avió. L’EASA obre la porta a navegar per Internet -si l’aerolínia ofereix servei de Wi-Fi- i a fer trucades telefòniques que són tècnicament possibles si l’empresa dóna un servei de telecomunicacions.

La darrera decisió és ara en mans de les companyies aèries. Les empreses espanyoles que vulguin tirar-ho endavant hauran de canviar el manual d’operacions i demostrar que l’ús del mòbil no produeix interferències que posen en risc la seguretat. Després, l’Agència Estatal de Seguretat Aèria ha d’aprovar l’informe de les aerolínies amb les modificacions pertinents. L’Agència, que remarca que els passatgers hauran de seguir en tot moment les indicacions de la tripulació, calcula que l’adaptació de les aerolínies començarà en uns vuit mesos.

El mode avió perd el sentit

Actualment la companyia Iberia té 17 avions de llarg recorregut equipats que permeten l’ús de Wi-Fi -que es rep a través d’OnAir- i tenen també connectivitat GSM en “roaming”. Iberia, que va rebre la conformitat de l’EASA el mes de març, és l’única companyia espanyola que ofereix aquest servei. Els avions estan equipats amb fibra òptica i el sistema ALNA per a la navegació per Internet i ha instal·lat també el sistema SATCOM, que permet l’ús dels dipositius mòbils per enviar i rebre missatges GSM.
D’altra banda, en el cas de Vueling, per exemple, es permet l’ús d’aparells electrònics amb el mode avió en qualsevol fase del vol i treballen ara en els mecanismes per implantar Wi-Fi.