ÀNGELS GUITERAS, presidenta del Taula Tercer Sector Social de Catalunya "És important que es pugui treballar des del govern i la ciutadania amb aquestes grans empreses perquè s'arribin a grans acords. Són acords viables i possibles perquè hi guanyi tothom. El que passa és que ara només hi guanyen uns." JORDI GIRÓ, president de la CONFAVC "Amb un petit percentatge dels beneficis d'aquestes companyies seria suficient per resoldre d'una vegada per totes aquest problema. És senzill, és una qüestió de voluntat."

Preocupació entre les entitats socials pel que consideren una “emergència social” com a conseqüència de la pobresa energètica a Catalunya. Els membres que formen part de l’Aliança contra la Pobresa Energètica i la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social han reclamat que s’adoptin mesures efectives per posar fi al que consideren una “violació dels drets humans”, que es perllonga, segons denuncien, sense que la Generalitat hagi pres les mesures adequades.

Les organitzacions alerten que al govern se li acaben els dies “per complir el compromís d’esmenar el fracàs del Decret Llei 6/2013, del 23 de desembre, abans de finals de setembre” en què segons diuen, s’hauria d’haver definit un protocol per protegir les persones en situació de vulnerabilitat, sense que aquestes hagin d’assumir el deute contret amb les companyies.

Segons l’Aliança contra la Pobresa Energètica, a les portes de l’hivern, que el que ha de garantir l’Administració és un bé indispensable i que “tota persona ha de viure en un habitatge digne en què es garanteixin els subministraments bàsics”. Denuncien, a més, que les administracions “han contribuït per acció i per omissió al creixement de la pobresa energètica”. Les entitats calculen que un 10% de la població catalana té aquest problema (unes 320.000 famílies) i afegeix que l’any 2013 es van produir a Espanya més de 75.000 talls de subministrament de gas per impagament (un 86% més que 2012) i més d’un milió de talls de subministrament elèctric pel mateix motiu (un 24% més que l’any anterior).

Per tot plegat, les entitats reclamen a la Generalitat que garanteixi l’accés als subministraments bàsics i que n’aturi els talls per impagament a les persones en situació de vulnerabilitat. També demanen que en aquests casos les empreses cobreixin els costos associats al manteniment dels subministraments i que es formi als ciutadans per reduir el consum energètic. Dilluns a la tarda tenen prevista una reunió amb representants de l’executiu català en què li traslladaran totes aquests peticions.

L’Ajuntament destina una dotació econòmica per pal·liar el problema

El consistori ha signat amb l’empresa Gas Natural un conveni de col·laboració per coordinar i agilitzar el pagament d’ajuts a persones en situació de pobresa energètica. El text determina que l’empresa deixarà en suspens el tall de subministrament en els casos que es rebi la comunicació per part de Serveis Socials que el titular del servei es beneficiarà dels ajuts municipals en matèria de pobresa energètica. El consistori invertirà en el pla 460.000 euros. Segons dades municipals, s’han ofert 2.842 ajuts fins ara.