Alberto Ruiz-Gallardón ha fet pública la dimissió aquesta tarda com a ministre de Justícia, després que Rajoy anunciés la retirada de l’avantprojecte de llei de l’avortament per manca de consens. Gallardón també ha anunciat que abandona la política i deixa l’escó al Congrés de Diputats, després de 30 anys d’activitat. Tot i que va ser el ministre més ben valorat durant tot el 2012, les enquestes del CIS el situaven ara en la penúltima posició, abans del ministre d’Educació, José Ignacio Wert.

El fins ara ministre de Justícia va presentar l’avantprojecte de llei a finals de 2013 com el seu projecte estrella, que només permetia avortar en casos de violació o risc de salut per a la mare. Fins ara, les dones poden interrompre legalment l’embaràs fins a la setmana 14, però amb la normativa de Gallardón aquesta opció no es preveia. El text tampoc no permetia avortar en cas que el fetus tingués malformacions o alguna malaltia greu.

La presentació del text de Gallardón va generar molta polèmica, amb protestes i les demandes públiques de diversos col·lectius mèdics que exigien la retirada del projecte de llei. Rajoy ha justificat la decisió assegurant que ha de “treballar per la cohesió social” i no pot aprovar una llei que es canviï immediatament quan arribi al poder un altre govern.

Abans que acabi l’any, el Govern espanyol modificarà la llei actual per exigir que les menors de 16 i 17 anys que vulguin avortar ho facin amb el consentiment dels pares. Arran de l’anunci del president del Govern, el president del Col·legi de Metges de Barcelona (COMB), Jaume Padrós, ha celebrat la retirada de la reforma assegurant que és “el més sensat” que podia haver fet Rajoy. Padrós també ha dit que el Govern “havia creat amb la seva proposta una confrontació i una divisió social innecesària”.

El secretari de Salut Pública, Antoni Mateu, s’ha mostrat satisfet per la retirada d’aquesta normativa, que considerava un “retrocés important”. Segons Mateu, l’avantprojecte suposava una marxa enrere respecte a l’avortament i també a la salut reproductiva i sexual de les dones.